Alessandro Zanardi înaintea apariţiei speciale în DTM: Sunt mai agil fără proteze

| 31 iulie 2018 | 0 Comments

BMW M Motorsport şi Alessandro Zanardi (Italia) se pregătesc pentru apariţia specială a acestuia în cursele DTM de la Misano (Italia), la finalul lunii august. În week-end, italianul a avut prima apariţie la comenzile unui BMW M4 DTM, care a fost modificat pentru nevoile sale speciale, la Dingolfing (Germania). În curând, pilotul italian va efectua şi un test pe circuit. Zanardi a înregistrat numeroase succese la comenzile modelelor de curse BMW încă din 2003, dar Misano va fi o premieră pentru el: pentru prima dată, el va pilota fără protezele pentru picioare.

Inginerii BMW M Motorsport au dezvoltat un sistem pentru BMW M4 DTM care îi permite lui Zanardi să frâneze cu ajutorul mâinilor. Într-un interviu, italianul explică de ce pilotajul fără proteze îi aduce numai avantaje.

Alex, de ce este mai confortabil pentru tine să pilotezi fără proteze?

Alessandro Zanardi: Din punct de vedere tehnic se explică prin modul în care acţionează „ciorapii” protezelor. Ei rămân pe loc datorită unui anumit efect de vacuum, iar acest lucru nu permite nici un fel de transpiraţie. Dar membrele sunt cele care ne răcoresc corpul. Pierdem temperatură prin extremităţi odată cu circulaţia sangvină – aşa că, atunci când port protezele, sunt precum un motor fără sistem de răcire. Iar acest lucru nu este de ajutor atunci când eşti în cockpitul unei maşini de curse unde temperatura deseori creşte peste o limită decentă. Când am început să studiem proiectul Daytona 2019, le-am spus inginerilor că aceasta este principala schimbare pe care ar trebui să o urmărim.

Când mi s-a oferit ocazia de a pilota în DTM la Misano, deja lucrasem şi progresasem mult pentru a considera că a pilota fără proteze ar putea ajuta la performanţe. Din punct de vedere fizic, avantajul pe care îl obţin pilotând astfel devine tot mai mare cu fiecare tur. Nici nu vă puteţi imagina diferenţa! Prin urmare, sunt sigur că aceasta va fi o opţiune mai bună pentru cele două curse de o oră de la Misano, cu BMW M4 DTM.

Până acum, mergeai la maşină şi urcai în cockpit ca orice alt pilot. Cum vei urca la volan fără proteze?

Zanardi: Accesul în maşină nu este nici o problemă – dimpotrivă, fără picioare sunt mai agil decât cu ele pentru a intra şi a ieşi din cockpit. Este de zece ori mai simplu pentru mine. Nu pot să-mi folosesc picioarele pentru alt scop decât ca punct de sprijin. Trebuie să le trag în maşină folosind forţa braţelor, cu care trebuie să-mi ridic masa corporală. Aşa că, fără picioare, nu am nimic care să interfereze cu mişcarea şi am şi masă mai mică de mişcat. Deci da, sunt mult mai agil.

Planul este să ajung la maşină cu scaunul cu rotile, după care să urc în cockpit. Apoi, în mod similar, să ies din maşină. Şi, în cazul în care m-aş opri accidental pe circuit şi ar trebui să ies rapid din maşină: ei bine, nu va fi tocmai plăcut pentru spectatori, dar vă promit că pot merge mai repede în mâini pe iarbă sau pietriş decât aş face-o cu ajutorul protezelor.

Din moment ce eşti mai agil fără picioare, şi extragerea în cazul unui accident va fi mai uşoară decât înainte?

Zanardi: Exact. Deci acest lucru nu a fost niciodată o grijă. Nici pentru mine, nici pentru oamenii care mă cunoscut de mul timp.

Să ne imaginăm că rămâi cu maşina imobilizată în pietriş: ieşi din cockpit şi mergi în mâini?

Zanardi: Da, aşa cum am spus, nu este plăcut să vezi pe cineva mergând în acest fel, dar în realitate ar fi mai uşor pentru mine să mă îndepărtez de maşină – în special, pe pietriş – cu ajutorul mâinilor, fără picioare, decât ar fi cu proteze. Am experimentat deja acest lucru: într-un fel am putut merge pe pietriş cu ajutorul protezelor şi fără bastoane, dar nu a fost uşor. Iar şansa de a călca greşit şi de a cădea este mai mare. Acest lucru nu ar reprezentat vreun pericol practic, am o experienţă îndelungată în „a cădea”, dar, bineînţeles, aceasta ar încetini procesul de îndepărtare de maşină.

Aşa că, per total, este o opţiune mai bună şi din acest punct de vedere. Acest lucru nu înseamnă că, dacă vreodată aş decide să pilotez din nou cu proteze, ar fi ceva nesigur. Desigur, am luat în considerare toate aspectele pentru că nu am vrut să creăm vreo problemă de siguranţă, nu doar pentru mine sau BMW ori mai mult pentru alte persoane, pur şi simplu pentru că este ceea ce trebuie să faci atunci când faci asemenea lucruri la acest nivel. Şi nu am fi început această aventură nouă dacă nu credeam că acoperim acest aspect.

Un video despre primul test este disponibil în social media:

Video: facebook

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , , ,

Category: DTM, Prima pagina

Citește articolul precedent:
Napoca Rally Academy demareaza in format online programul de conducere preventivă ‘BeCool – Gândește înainte!’

Napoca Rally Academy si Ford România, prin latura sa filantropică - Ford Motor Company Fund, alaturi de Inspectoratul Școlar Județean...

Închide