Seul – GM Coreea prezintă astăzi prototipul Chevrolet Mi-ray, în cadrul Salonului auto 2011 de la Seoul. Modelul roaster sărbătoreşte în cadrul celei mai noi pieţe cei 100 de ani de moştenire a designului splendidelor autovehicule ale mărcii Chevrolet.
Conform declaraţiei lui Mike Arcamone, preşedinte şi director executiv al GM Coreea, „’Mi-ray’ înseamnă „viitor” în limba coreeană. GM produce autovehicule Chevrolet în Coreea, prototipul Mi-ray oferind explorarea posibilităţilor viitoare ale mărcii. Acesta sporeşte conexiunea dintre autovehicul şi conducător, creând o abordare nouă a autovehiculelor viitorului.”
Prototipul Mi-ray a fost creat în cadrul atelierului de design avansat al GM din Seoul. Îmbinând tehnologia de vârf a sistemului de propulsie hibrid cu designul avansat, acesta creează un echilibru între accentele designului emblematic al mărcii Chevrolet şi viziunea unui design al viitorului, cu ocazia sărbătoririi centenarului Chevrolet, în anul 2011.
Exteriorul clasic
Prototipul Mi-ray plăteşte tributul moştenirii autovehiculelor sportive Chevrolet. Este mic şi deschis, precum modelul Monza SS din 1963, uşor şi hotărât precum modelul Corvair Super Spyder, din 1962. Fuzelajul său expresiv şi aerodinamic este o moştenire a avioanelor de luptă moderne.
Partea laterală a caroseriei, cu formă de săgeată, fabricată din fibră de carbon şi CFRP (material plastic armat cu fibră de carbon), este segmentată printr-o linie frântă, cu lumină ambientală dedesubt. Acest accent creează o linie impetuoasă de lumină atunci când autovehiculul este în mişcare, conferind o strălucire caldă caroseriei sculpturale. Portierele fluture, în stilul maşinilor de cursă de la Le Mans, se deschid spre exterior, în sus, asigurând un acces spectaculos în interior.
Partea frontală puternică oferă o reinterpretare a feţei modelelor Chevrolet. Grila radiatorului dublă a prototipului Mi-ray este flancată de faruri cu tehnologia LED, cu noua semnătură a lămpilor de rulare pe timp de zi. Aripile faţă şi spate evocă modelele Chevrolet Corvette din trecut, fiind expresia spiritului de autovehicul sportiv al prototipului. Spoilerele din fibră de carbon asigură controlul deportanţei şi al fluxului de aer la nivelul colţurilor.
Flapsurile retractibile distinctive conferă un control suplimentar al fluxului de aer, asigurând accesul la priza de încărcare, pe o latură, şi orificiul de alimentare carburant, pe cealaltă latură. Priza de încărcare este prevăzută cu un indicator exterior pentru nivelul de încărcare a bateriei. Fiecare aripă spate este prevăzută cu un spaţiu individual pentru depozitarea obiectelor de dimensiuni mici. Luminile spate, sub partea din spate a autovehiculului, cu formă de „coada de raţă”, conferă o nouă interpretare a identităţii prin elemente duble a modelelor Chevrolet.
Modelul Mi-ray este dotat cu jante faţă de 20 inch, din material compozit aluminu-fibre de carbon şi jante spate de 21 inch. Tema puternică a turbinei evocă mişcarea, chiar şi atunci când prototipul Mi-ray staţionează.
Vederea de sus, cu formă conică foarte accentuată, sporeşte imaginea hotărâtă a prototipului Mi-ray. Văzută de sus, cabina are o formă unică de diamant.
Interiorul sportiv
Interiorul prototipului Mi-ray reia moştenirea autovehiculelor de curse ale mărcii Chevrolet. La fel ca şi exteriorul modelului, se inspiră de la avioanele de luptă. Interiorul prototipului Mi-ray conţine un amestec de aluminiu şlefuit, piele naturală, material textil de culoare albă şi suprafeţe cu aspect de metal lichid, pentru un efect general care să îmbine rapiditatea cu aspectul sculptural.
Interiorul este înconjurat de o carcasă din fibră de carbon, care îi conferă greutate redusă şi în acelaşi timp o structură rigidă. Cabina sa dublă înconjoară conducătorul şi pasagerul cu linii cursive şi în acelaşi timp uşor tensionate. Cabina se concentrează asupra conducătorului, inspirându-se de la autovehiculul sportiv emblematic al mărcii Chevrolet, dar în acelaşi timp şi pasagerul este implicat total în experienţa conducerii.
Scaunele asimetrice, cu linii cursive ce pornesc de la portiere, formează un interior asimetric ce îi conferă conducătorului senzaţia conexiunii totale cu autovehiculul. Lumina ambientală, care porneşte de la partea superioară a panoului de instrumente şi se revarsă în zona spătarelor scaunelor, adaugă o senzaţie de lux. Pernele scaunelor şi tetierele sunt conectate prin intermediul carcasei uşoare din fibră de carbon, fiind montate pe o singură bară din aluminiu. Zona tetierelor urmează forma exterioară, având integrat un sistem de aer cald pentru zona gâtului (air scarf) pentru modele decapotabile.
Designerii au abordat într-un mod unic afişarea informaţiilor, utilizând retroproiectarea pentru panoul de instrumente. Informaţiile din faţa conducătorului au fost grupate în trei zone. În poziţia cea mai apropiată, frontală, sunt afişate performanţele autovehiculului. Acestea sunt flancate, în partea stângă, de informaţiile referitoare la autonomie şi în partea dreaptă de cifrele legate de navigaţie şi kilometraj. Acest aranjament elimină încărcarea inutilă a câmpului vizual, permiţându-i conducătorului să se concentreze asupra senzaţiilor conducerii.
Ecranul tactil central se extinde în jos, cu linii cursive, spre un suport din aluminiu care evocă botul unui avion de luptă, cu trenul de aterizare coborât. Suprafaţa exterioară coboară cu linii impetuoase spre interior, pentru a ajunge la consola consolidată, făcând conexiunea între partea frontală şi spatele autovehiculului.
Butonul de pornire, amplasat central, este de asemenea inspirat de un avion cu reacţie. La apăsarea sa, tabloul de bord retractibil, montat pe coloana de direcţie, se ridică precum capacul cabinei unui avion de luptă şi „Proiecţia interactivă” apare pe suprafaţa albă.
Camerele video pentru vedere în spate, retractibile, care înlocuiesc oglinzile retrovizoare tradiţionale, se extind prin acţionare electrică de la geamurile laterale. În cazul conducerii în zone urbane, camera îndreptată în faţă funcţionează în conexiune cu sistemul GPS, pentru a suprapune informaţiile sistemului de navigaţie cu imaginile video în timp real.
Sistem de propulsie eficient din punct de vedere al consumului de carburant, de înaltă performanţă
Prototipul Mi-ray este dotat cu un sistem de propulsie „pe jumătate electric”, amplasat în cea mai mare parte în spaţiul din spatele şi de sub conducător, fapt care maximizează performanţele şi eficienţa din punct de vedere al consumului de carburant.
„Multe dintre componentele sistemului de propulsie al prototipului Mi-ray sunt constituie o urmare logică a portofoliului tehnologic al GM”, a afirmat Uwe Grebe, director executiv al Diviziei GM pentru motoare şi sisteme de transmisie. „Prototipul demonstrează potenţialul de reconfigurare, reevaluare şi extindere al tehnologiilor actuale pentru sistemele de propulsie.”
Modelul Mi-ray este propulsat de două motoare electrice montate în faţă, de 15-kW, pentru o accelerare rapidă şi lipsa emisiilor de gaze de eşapament, pentru conducerea în zone urbane. Motoarele sunt alimentate de o baterie ion-litiu de 1,6 kWh, încărcată cu ajutorul energiei de frânare regenerativă. Modelul Mi-ray poate comuta între tracţiunea pe roţile din faţă şi cea pe roţile din spate.
Pentru o conducere performantă, motorul modelului Mi-ray de 1,5 litri, cu patru cilindri şi supraalimentare se asociază cu motoarele electrice, asigurând un control rapid al cuplului pentru roţile din stânga şi cele din dreapta, conform cerinţei. Motorul de înaltă tehnologie, montat în spatele cabinei, acţionează roţile din spate, integrând fără discontinuităţi tehnologia propulsiei electrice, definind un nou standard în cadrul segmentului modelelor roadster compacte.
Un sistem de transmisie cu ambreiaj dublu (DCT) asigură reducerea dimensiunilor trenului de rulare, prin eliminarea convertizorului de cuplu. Cuplarea treptelor de viteză este rapidă şi fermă. Schema treptelor de viteză a fost pusă la punct pentru a îmbunătăţi viteza maximă în modul performanţă. Un sistem start-stop funcţionează în conexiune cu sistemul de transmisie DCT.
„Conceptul de propulsie se potriveşte perfect cu restul autovehiculului, asigurând performanţe mari pentru dimensiuni reduse, atât la rulare cât şi în ceea ce priveşte mediul”, a afirmat Arcamone. „Îmbinând tehnologia sistemului de propulsie GM cu designul vizionar, prototipul Mi-ray prefigurează viitoarele autovehicule Chevrolet pe plan mondial – expresive, tinereşti şi antrenante.”
Mulţumim PR-ului Manager Chevrolet Romania Florentina Stoica
Pentru alte poze aici.
:))) pare ceva desprins din filmele SF 🙂