spot_img

Special: Ce au fotbalul şi kartul în comun? Familia

Kartul a fost inventat în anul 1956 de californianul Art Ingels prin asamblarea unor ţevi pe care a montat un motor în 2 timpi de la o motocositoare. Ingels este persoana care şi-a brevetat cel puţin invenţia.

Conform unor date kartingul a apărut în timpul războiului din Pacific când mecanicii şi armurierii bazelor aeriene americane, aşteptându-i pe piloţii plecaţi în raidurile asupra Japoniei, s-au gândit să-şi consume timpul organizând curse cu cărucioarele de bombe la care montau motoarele de la maşinile de tuns iarba.

Întrecerile erau aprige fiind premiate cu bere şi ţigări. Strigătul „de luptă” al competitorilor era „Go kart!”, nume pe care acest sport îl poartă şi în ziua de astăzi în America şi în multe alte ţări ale lumii.

Ayrton Senna, Alain Prost, Ricardo Patrese sau Michael Schumacher, Fernando Alonso, Kimi Raikkonen sau Lewis Hamilton în Formula 1, precum si Darrell Waltrip, Lake Speed, Ricky Rudd, Juan Pablo Montoya, Tony Stewart sau Jeff Gordon, sunt doar câţiva dintre cei care se mândresc că debutul lor în sporturile cu motor a fost în karting.

Pe circuitul Masterkart din Ghimbav am urmărit evoluţia în antrenamente a doi copii. Talentul, dăruirea şi tenacitatea  ne-a determinat să cerem acceptul părinţilor pentru a le pune câteva întrebări acestor juniori.

Iată ce ne-au spus:

Autoştiri.ro: Ce înseamnă pentru tine să conduci un kart?

Supuran Victor: Este o experienţă nouă să testezi ceva nemaivăzut. Învăţ cum să conduc.

Autoştiri.ro: Pentru tine kartul este un lucru frumos? Este uşor sau greu să-l conduci? Te-ai adaptat repede? Supuran Victor: La început a fost mai greu dar cu cât am învăţat mai mult cu atât mi-a fost mai uşor şi mai interesant.

Autoştiri.ro: Am văzut cum sunteţi cronometraţi de părinţi, vă spun timpii scoşi. Cei de lângă pistă vă învaţă care sunt trasele ideale, cum trebuie să abordezi un viraj pentru a obţine un timp cât mai bun. Ce trebuie să ştie un pilot pentru a conduce şi obţine performanţă cu un kart?

Supuran Victor: Răbdare, concentrare, multă atenţie, să ne gândim doar la ceea ce avem de făcut şi la nimic altceva. Este important şi esenţial.

Autoştiri.ro: Sprijinul familiei este important pentru tine?

Supuran Victor: Da, m-au ajutat mult. Mi-au cumpărat kartul şi mi-au luat un echipament destul de bun. Vă mulţumesc.

Autoştiri.ro: Iţi mulţumim şi îţi ţinem pumnii să ajungi un mare campion. Sperăm să ne revedem în competiţii. Supuran Victor: Vă mulţumesc.

Următorul pilot şi-a aranjat echipamentul şi nu a ezitat să ne spună câte ceva din tainele acestui sport:

Autoştiri.ro: Poţi să ne spui ceva despre kartul tău?

Plămădeală Adrian: Are 60 centimetri cubi şi 12 CP.

Autoştiri.ro: Din câte am văzut kartul nu prea mai aretaine pentru tine. Poţi să conduci chiar şi cu o mână. Dar am văzut că eşti foarte atent, te concentrezi şi faci astfel încât să abordezi traseul cât mai bine. Care este secretul tău? Există secrete?

Plămădeală Adrian: Există secrete. Trebuie să ştii toate trasele, să mergi perfect.

Autoştiri.ro: Unde căştigi tu timp? Unde mergi cel mai bine, pe porţiunile drepte sau în viraje?

Plămădeală Adrian: În viraje. Întârzii să frânez şi să am o abordare cât mai bună.

Autoştiri.ro: Am văzut că eşti foarte rapid. Care este cheia succesului?

Plămădeală Adrian: Să ai condiţie fizică. Să ştii pe unde să mergi, unde să frânezi, unde să accelerezi.

Autoştiri.ro: Excepţional. Un pilot are nevoie şi de condiţie fizică nu numai de talent. Ai un idol?

Plămădeală Adrian: Da, Lewis Hamilton din Formula 1.

Autoştiri.ro: Dacă ar fi să alegi între raliuri şi cursele de viteză pe circuit ce ţi-ar place?

Plămădeală Adrian: În cursele de viteză pe circuit. Mi se par mai interesante, mai frumoase decât un raliu.

Autoştiri.ro: Da. Fiecare sport are frumuseţea sa. Cursele pe circuit sunt spectaculoase. Cine ştie? Poate peste ani te vedem la Indianapolis, la Detroit sau pe circuitele din România. Noi sperăm să fiţi ajutaţi nu numai de familie pentru a participa în competiţii.

Plămădeală Adrian: Sper să alerg în curse şi să ajung un mare campion.

Autoştiri.ro: Multă baftă şi sănătate! Şi noi sperăm să vă vedem în competiţii. M-am despărţit de cei doi tineri piloţi cu sufletul plin de bucurie. I-am văzut la antrenamente, le-am luat primul interviu din viaţa de sportiv şi poate am descoperit doi mari campioni ai României.

Înainte de a pleca, micii sportivi şi părinţii lor mi-au confirmat că pregătirea fizică este importantă. Complementar pregătirii au trecut la “alegarea’” mingii de fotbal. Printre jucători am identificat un junior cu o mare poftă de joc.

Susţinător înfocat al fratelui său, Plămădeală Victor nu a ezitat să ne acorde câteva răspunsuri la întrebările noastre:

Autoştiri.ro: Am văzut că eşti un mare fan al fratelui tău. Ce poţi să ne spui despre pasiunea ta?

Plămădeală Victor: Fotbalul este un sport foarte dinamic, de echipă în care trebuie să te lupţi ca să câştigi, să dai un gol. Trebuie să ştii să foloseşti ambele picioare, să faci scheme şi să driblezi, să nu îndepărtezi mingea de picior.

Autoştiri.ro: Ştii foarte multe despre acest sport pentru vârsta ta. Ai un profesor, un antrenor?

Plămădeală Victor: Am un antrenor la club.

Autoştiri.ro: Cum te pregăteşti?

Plămădeală Victor: Facem ture, pase, dăm şuturi.

Autoştiri.ro: Ce post preferi: fundaş, mijlocaş sau atacant şi de ce?

Plămădeală Victor: Mijlocaş. Ajută şi fundaşii şi atacanţii. Trebuie să ştie să dea şi gol. Am şi un idol. Pe Messi de la Barcelona.

Autoştiri.ro: Muţumim şi multă baftă! Să ne inviţi la un meci. Ne vom plăti biletul şi te vom susţine din tribune. Numai bine.

Mulţumim părinţilor pentru amabilitate. Este plăcut să vezi că între calculator şi terenul de joacă copii aleg performanţa prin sport. Felicitări şi multă baftă!

Iar tu cititorule dacă ştii pe cineva care poate ajuta financiar o tânără speranţă a sportului cu motor, nu ezita. Anunţă-ne şi pe noi. Să fim martori ai evenimentului. Drapelul României merită să zâmbească pe cununa munţilor.

Clip video:
Campionii de maine de spdblue

Related Articles

1 COMENTARIU

  1. Lucruri frumoase si simple. Acestea dau farmec vietii sportive, perfomantei. Va felicit pentru ideea de a promova talentele. Felicitari si celor din familie care-i sustin pe acesti tineri. Sper sa obtina performanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,317FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri