spot_img

Vizibilitate din toate unghiurile

T2014_0561O nouă tehnologie oferă şoferilor de camioane vizibilitate din toate unghiurile

Volvo Trucks a dezvoltat o nouă tehnologie cu scopul de a proteja în mod special pietonii şi bicicliştii. Tehnologia unică permite vehiculului să scaneze la 360 de grade tot ce se întâmplă în jurul acestuia. Asemănător modului în care funcţionează mintea omului, vehiculul poate interpreta mediul în care se află şi poate sugera acţiuni pentru a evita eventuale incidente. Tehnologia se află în faza de testare şi poate deveni disponibilă în următorii cinci – zece ani.

Cercetările Volvo Trucks demonstrează că vizibilitatea redusă este principala cauză a accidentelor provocate de camioane în Europa în care sunt implicaţi participanţi la trafic lipsiţi de protecţie. Astfel, numărul de accidente poate fi de acum redus considerabil  cu cea mai nouă tehnologie dezvoltată de Volvo Trucks, care este rezultatul unui proiect unic de cercetare numit Non-Hit Car and Truck (NHCT) (maşina şi camionul care nu lovesc) realizatîn colaborare cu divizia de autoturisme Volvo Cars.

Participanţii la trafic neprotejaţi precum pietonii şi bicicliştii sunt vulnerabili în mod special în zonele urbane unde circulă multe vehicule mari. Pentru prima dată în istorie este posibil ca un vehicul să-şi perceapă complet împrejurimile şi să trimită către şofer informaţia pentru evitarea unui eventual accident. Tehnologia primeşte informaţia prin intermediul senzorilor, radarelor şi camerelor amplasate de jur împrejurul vehiculului. Dacă şoferul nu acţionează conform sugestiilor, sistemul de direcţie sau frânare se activează independent.

T2014_0564„În prezent toate camioanele Volvo sunt construite astfel încât să fie eliminate toate unghiurile lipsite de vizibilitate numite şi „unghiuri moarte”. Dar în situaţii de trafic congestionat există riscul ca şoferul să nu observe ceva important precum ar fi apropierea unui biciclist pe partea din dreapta a vehiculului. Acum putem să rezolvăm această problemă şi putem ajuta şoferul să vadă şi să înţeleagă absolut tot ce se întâmplă în jurul vehiculului său.”, a spus Carl Johan Almqvist, Director de Trafic şi Siguranţa Produselor la Volvo Truck.

Introducerea pe piaţă a acestei tehnologii se poate realiza în următorii cinci până la zece ani, după spusele lui Carl Johan Almqvist.

„Avem toate componentele la un loc dar este necesar să mai facem multe testări pentru a ne asigura că sistemul funcţionează fără erori. Dacă reuşim să rezolvăm aceste provocări, putem aspira la un viitor fără accidente.”

Date despre proiectul Non-Hit Car and Truck NHCT

  • A început în septembrie 2010 în colaborare cu Volvo Car Corporation, ÅF Group, HiQ, Mecel şi Universitatea Tehnologică Chalmers.
  • Principalul obiectiv a fost să dezvolte o tehnologie care să reducă riscul de accidente atât pentru autoturisme cât şi pentru vehicule comerciale, concentrându-se cu precădere pe situaţii în care sistemele de siguranţă activă nu sunt suficiente.
  • Se va încheia în decembrie 2014 iar rezultatul cercetărilor va permite dezvoltarea de noi sisteme de siguranţă activă care sunt aşteptate să fie gata de implementare pe piaţa comercială a camioanelor în decursul a cinci până la zece ani.

Date despre sistemele actuale de siguranţă activă oferite de Volvo Trucks:

  • Avertizare de Coliziune cu Asistenţă la Frânarea de UrgenţăCollision Warning with Emergency Brake – un sistem avansat de frânare de urgenţă echipat cu avertizoare pentru a ajuta la prevenirea accidentelor grave cauzate de neatenţia şoferului.
  • Asistenţă la Schimbarea BenziiLane Changing Support – detectează vehiculele din unghiul mort, din partea dreapta a vehiculului.
  • Asistenţă la Păstrarea Benzii Lane Keeping Support – monitorizează poziţia camionului pe şosea. Atunci când detectează că autocamionul derapează sau se leagănă în afara marcajului liniar de pe şosea, o alarmă alertează şoferul să preia controlul pentru a putea evita un accident foarte grav.
  • Asistenţă pentru Avertizare Şofer – Driver Alert Support – avertizează şoferii obosiţi şi le recomandă să facă neapărat o pauză.


VIA: Volvo Trucks
Video: YouTube – Volvo Trucks

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,334FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,500AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri