Valtteri Bottas obține primul succes din carieră în Formula 1

| 30 aprilie 2017 | 0 Comments

Valtteri Bottas s-a impus în Marele Premiu al Rusiei și a obținut prima sa victorie în campionatul mondial de Formula 1.

Calificările de ieri au adus în prim-plan tandemul dominant de la Ferrari. Încă din prima sesiune de antrenament desfășurată vineri, echipa italiană a părut că va dicta tonul în Rusia. Un prim 1-2 pe grila de start după o pauză de nouă ani a întărit șansele celor de la Ferrari.

Debutul cursei a fost cu stângul. La finalul turului de încălzire, Fernando Alonso a oprit la intrarea în ultimul viraj. Iată, aveam deja un prim abandon înainte de start. Pentru asturianul de la McLaren, procentajul negativ rămânea intact în 2017. Nu tocmai startul de sezon dorit, nu-i așa?

După necazul lui Alonso, a mai fost nevoie de încă un tur de încălzire. Într-un sfârșit, startul a avut loc. Valtteri Bottas a surprins tandemul ferrarisst și a preluat ștafeta de lider al întrecerii. Finlandezul de la Mercedes obținuse acum două săptămâni, în Bahrain, primul său pole position din carieră. Urma acum prima victorie?

Primul stint a fost dominat de pneurile ultrasoft. La prima intrare la boxe, Bottas a mizat pe supersofturi. Între timp, Sebastian Vettel preluase inițiativa și a mai rămas pe pistă încă câteva tururi în încercarea sa de a recupera poziția pierdută la start.

Tactica lui Vettel a părut că va da greș și se părea că victoria e o cauză pierdută. Totuși, pe finalul întrecerii, el s-a apropiat tur după tur de rivalul conjunctural și părea acum reintrat în lupta pentru victoria de la Sochi. În spate, o aparentă acalmie se instaurase. Kimi Raikkonen rula solitar pe poziția a treia, în timp ce Lewis Hamilton nu părea să fie în apele sale.

Ultimele tururi au fost de-a dreptul incendiare. Dacă la un moment dat, Valtteri Bottas conducea întrecerea cu peste cinci secunde în fața lui Vettel. Tot acest avans s-a topit pe final, iar în ultimele două-trei tururi, germanul putea folosi sistemul DRS.

Cu toată presiunea impusă de Sebastian Vettel, Valtteri Bottas a rezistat presiunii și a reușit în cele din urmă să-și treacă numele, în premieră, pe lista piloților cu măcar o victorie în Formula 1. Nedumerit de un incident minor în care a fost implicat alături de Felipe Massa, Sebastian Vettel nu a avut replică la Bottas și s-a resemnat cu locul secund. Podiumul zilei a fost completat de Kimi Raikkonen, în timp ce Lewis Hamilton a încheiat pe un modest loc patru, la aproape jumătate de minut în urma coechipierului său de la Mercedes.

Max Verstappen a obținut o nouă clasare solidă în campionat și a încheiat topul primilor cinci. Pilotul olandez își consolidează locul al cincilea în campionatul mondial ca urmare a acestui rezultat. Cei doi componenți ai formației Force India, Sergio Perez și Esteban Ocon au obținut locurile șase și șapte, în timp ce Nico Hulkenberg, Felipe Massa și Carlos Sainz Jr. au completat pozițiile aducătoare de puncte. În afară locurilor bonificate cu puncte s-au clasat, în ordine, Lance Stroll, Daniil Kvyat, Kevin Magnussen, Stoffel Vandoorne, Marcus Ericsson și Pascal Wehrlein.

Clasamentul general nu a suferit modificări substanțiale ca urmare a Marelui Premiu al Rusiei. Același Sebastian Vettel conduce cu un total de 86 de puncte. El este urmat de Lewis Hamilton și Valtteri Bottas, cu 73 de puncte, respectiv 63. La constructori, Mercedess redobândește poziția fruntașă. 136 de puncte au acumulat germanii, în timp ce Ferrari îi urmează, dar la doar un punct distanță. Podiumul acestei ierarhii este completat de Red Bull Racing, cu 57 de puncte.

Următoarea etapă a campionatului mondial de Formula 1 va avea loc peste două săptămâni, pe circuitul Montmelo din apropierea Barcelonei.

credit foto: F1 Fanatic


Tags: , ,

Category: Formula 1, Prima pagina

Citește articolul precedent:
Noile tehnologii sprijină siguranța la volan

Artificial Intelligence.. Electrificare totală. Oncoming Lane Mitigation. Condusul autonom. Sisteme de monitorizare video a șoferului. Tehnologie din aviația militară. Realitatea...

Închide