Tavo Vildosola, reporter invitat la etapa WRC Mexic

| 8 martie 2017 | 0 Comments
Tavo Vildosola

Tavo Vildosola

Vi-l prezentăm pe omul care știe totul despre drumurile din Mexic.

Faceți cunoștință cu Tavo Vildosola, un guru al off-roadului și noul reporter invitat de la Red Bull TV la etapa WRC din acest week-end

Când vine vorba de disecat drumurile de macadam din Mexic, nimic nu îl mai surprinde pe Tavo Vildosola. Un expert al curselor de off-road, câștigător al Baja 1000 și Baja 500, cu experiență de Hollywood, Tavo își va pune farmecul la bătăie în timpul Raliului Mexicului, când este reporterul invitat de la Red Bull TV.

Pe lângă comentariul live de la raliu, el le va împărtăși telespectatorilor și întâmplări neștiute din cariera sa de cascador, cea mai recentă experiență a sa fiind în “Bright”, filmul lui Will Smith care va fi lansat în această vară.

În vârstă de 35 de ani, Tavo se bucură de o carieră în topul off-roadului, atât în SUA cât și în țara natală, Mexic. Pilotează un Trophy Truck cu un motor V8 ce dezvoltă 850 de cp. Această combinație de glamour hollywoodian și pilotaj off-road îl fac partenerul perfect pentru prezentatorul Red Bull TV, Mike Chen.

În calitatea sa de reporter invitat al Red Bull TV în etapa din WRC ce se va desfășura în perioada 10-12 martie, Tavo va spune povești care nu pot fi auzite în altă parte. Pentru că Raliul Mexicului este unul dintre cele mai dure din an, Tavo își începe treaba de reporter chiar în Leon, capitala mexicană a pielăriei, însă poveștile sale nu se opresc aici.

Este bine că orașul este cunoscut pentru încălțări (aproximativ 70% din pantofii din tot Mexicul sunt produși în Leon), pentru că Tavo și Mike vor avea nevoie de încălțări rezistente în timpul raliului din acest weekend. Red Bull TV îi va trimite departe, în zona rurală să descopere Raliul Mexicului și să le arate telespectatorilor de acasă cum este atmosfera dincolo de caniculă și praf. Cu probe speciale la altitudine și multe pietre mari, acest raliu dovedește într-adevăr cine are o mașină mai rezistentă și cojones.

Tavo nu se așteaptă să îi fie dificil în spatele microfonului; a concurat non-stop pe probe speciale care măsurau în total peste 1.000 de km, uneori petrecând și 23 de ore în mașina care are dimensiunile unei căsuțe.

”Unele dintre drumurile folosite pentru cursele noastre Baja sunt chiar asemănătoare cu cele din WRC, așa că știu exact ce îi așteaptă pe băieți,” spune Tavo, care este originar din Mexicali, o regiune a Mexicului aproape de granița cu SUA. A început să piloteze de la vârsta de 11 ani.

”WRC-ul este din multe puncte de vedere complet diferit de ce fac eu, dar am o mare admirație pentru acești piloți și mă bucur că Red Bull TV le dă șansa fanilor, care nu pot fi aici, să vadă live acțiunea de pe probe. Off-roadul a făcut parte din viața mea încă de când am început să merg, iar acum mă voi folosi de toată această experiență să le spun telespectatorilor care sunt senzațiile și să mă asigur că nu vor pierde niciuna dintre surprizele acestui weekend.”

P-20150628-00057_NewsQ&A  cu Tavo Vildosola

Cum te-ai apucat de curse?

”Ei bine, în zona din Mexic de unde provin eu sunt mulți aflați la a doua sau chiar a treia generație de piloți, iar eu sunt unul dintre ei. Tatăl meu a fost pilot și cred că de aici a pornit pasiunea mea: mai întâi cu motocicleta și apoi imediat ce am putut ajunge la pedale am trecut la mașini. Acolo unde am crescut, ești înconjurat de deșert și probabil este singura regiune din Mexic unde fotbalul nu este sport național. Acolo cursele reprezintă sportul nostru național și este o adevărată cultură a motorsportului în care am fost crescut. Mi-am făcut loc în clasamente iar vârful carierei a fost câștigarea Baja 1000 – care este echivalentul nostru pentru Indy sau Le Mans. Este o cursă extraordinară.”

Cât de diferită este mașina pe care o pilotezi la Baja față de world rally car-urile pe care le vom vedea la Raliul Mexicului?

”O, sunt complet diferite. Noi avem un V8, tracțiune cu două roți motrice și o cursă a suspensiei de 1 m, în timp ce mașinile din WRC sunt atât de ușoare și agile. Mașinile noastre sunt adevărate bestii ale anduranței, așa că pot merge oriunde, în timp ce mașinile WRC își aleg trasele și este mai mult ca un sprint. Dar în opinia mea piloții din WRC sunt cei mai buni din lume, chiar mai buni decât cei din Formula 1, pentru că permanent trebuie să reacționeze la condițiile schimbătoare și să se adapteze. Chiar am întâlnit recent un pilot de Formula 1: l-am luat pe Checo Perez în mașina mea la un eveniment în Mexic și i-a plăcut enorm! Asta e chestia la noi mexicanii, iubim toate tipurile de sporturi cu motor.”

Care este diferența între un pilot de off-road și un pilot cascador la Hollywood?

”Sunt cam diferite! La cel mai recent film, slujba mea era să apar pe la trei dupămasă și să îmi petrec restul zilei și aproape toată noaptea făcând chestii cool în mașini cool. A fost o perioadă extraordinară și am întâlnit o serie de artiști de top și alți oameni fantastici. Chiar poți numi asta o slujbă? Off-roadul este evident o treabă mult mai serioasă: trebuie să citești drumul din fața ta, nu te oprește nimic în afară de carburant și ai o serie de competitori duri. Le iubesc pe ambele, dar desigur pasiunea mea este racingul: filmele sunt o mică distracție.”

Trecând atunci la lucruri serioase: cine crezi că va câștiga Raliul Mexicului?

”Asta este o întrebare dificilă. Va fi foarte strâns și nu îmi place să îmi dau cu părerea. Ce am văzut până acum în acest an a fost apropiat, iar pilotajul a fost la un nivel foarte ridicat. Dar aceste drumuri din Mexic sunt dure. Trebuie să le tratezi cu respect, așa că va fi pilotul care va avea cea mai bună constanță și viteză.”

Ce îți place cel mai mult la faptul că ești reporter inivtat al Red Bull TV?

”Voi putea vedea acest sport din interior având o poziție privilegiată și îi voi admira la lucru pe cei mai buni piloți din lume. Sper să aduc și perspectiva mea și să dau o idee despre trăirile unui pilot pe macadamul din Mexic. Suntem toți extrem de norocoși să facem ceea ce facem, așa că aștept cu nerăbdare să fiu un ambasador al sportului în general: asta este foarte important.”

Crezi că vei pilot și tu în WRC într-o zi?

”Mi-ar plăcea, dar este atât de specializat. Ce este mai apropiat de ce facem noi este Raliul Dakar. Desigur mi-ar plăcea să am ocazia să încerc acel raliu într-o zi, dar pe lângă curse am și o slujbă – avem o afacere de familie în domeniul logistic și operăm peste tot în Mexic și Statele Unite – așa că ar fi dificil să îmi iau o lună liber pentru o cursă. Oricât de mult mi-aș dori!”

Despre Tavo Vildolosa:

Tavo Vildosola este un pilot de off-road din Mexic. Născut pe 1 februarie 1982, Tavo a crescut în Mexicali Baja California ca fiu al unui pilot de off-road, Gus. A pilotat motociclete de motocros prin deșert de la vârsta de trei ani și a început să concureze în 2000 când a împărțit un buggy Class 1 la cursa San Felipe 250.

După ce și-a câștigat categoria la Baja 1000 în 2003 alături de Brian Ickler, Tavo a început să concureze cu un ProTruck în 2005 și a câștigat cursa în următorii doi ani. Când a concurat la categoria Trophy Truck, la ediția din 2007 a Baja 1000, a terminat pe doi alături de tatăl său.

Trei ani mai târziu au devenit primii mexicani care câștigă Baja 1000 la general, clasament care este dominat de americani. Au repetat isprava în 2012 la cea de a 45-a ediție a cursei, chiar dacă rezultatul a fost contestat câteva zile mai târziu.

În 2010, Tavo și al său Red Bull Trophy Truck au fost invitați speciali la Red Bull X-Fighters din Mexico City și au deschis showul în fața celor 40.000 de spectatori aflați în coridă.

Pe lângă faptul că își ajută familia în afacerea logistică, Tavo mai este și schior și scafandru.

O altă surpriză rezervată celor care vor urmări Raliul Mexicului pe Red Bull TV este prezența lui Craig Breen în calitate de expert. Irlandezul a terminat pe cinci atât Raliul Monte Carlo cât și Raliul Suediei și va face doar recunoașterile în Mexic, iar asta înseamnă că va putea să aducă încă o părere în plus despre modul în care simt piloții specialele dure din acest raliu.

Programul transmisiilor Red Bull TV pentru Raliul Mexicului (ora României)

Sâmbătă, 11 martie,

06:00 Rezumatul primei zile

18:50  Live probă specială

Duminică, 12 martie

06:00 Rezumatul zilei a doua

Luni, 13 martie

06:00 Rezumatul zilei a treia

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , , ,

Category: Prima pagina, WRC

Citește articolul precedent:
Promo Speed Challenge se amână pentru 8 August

Din motive independente de organizatorul brașovean – Clubul Sportiv Auto Blic – prima etapă a sezonului Promo Speed Challenge powered...

Închide