Raliul Dakar: Gaston Rahier, ‘micul mare campion’

| 14 ianuarie 2019 | 0 Comments

Lansarea BMW R80 G/S în 1980 avea să schimbe lumea motocicletelor pentru totdeauna. Combinaţia unică între enduro şi stradă crea un nou segment, unul care avea să propulseze mii de aventurieri în călătoriile lor în jurul lumii. Acum, R1200 GS este emblematică pentru BMW Motorrad, cu aproximativ o treime din vânzările globale.

La începutul anilor ’80, BMW avea nevoie de o scenă unde să demonstreze calităţile noii motociclete, iar Dakar era competiţia perfectă. Cu o echipă impecabil organizată, BMW îşi asigura primele două titluri din primele două participări, cu Hubert Auriol, în 1981 şi 1983. Gaston Rahier preia ştafeta de la Auriol şi se impune în 1984, devenind noul lider al echipei BMW Motorrad. Rahier avea un palmares redutabil în cursele de enduro, cu trei titluri de campion mondial la enduro (1975-1977).

Însă era un campion neaştepat: cu numai 1,64m înălţime, era prea scund pentru ca să ajungă cu picioarele pe pământ atunci când era în şaua motocicletei înalte de Dakar. Rahier, supranumit „Tom Degeţel” sau „Gastonete”, putea încăleca şi porni motocicleta numai când aceasta staţiona pe cric.

Anul 1985, când Rahier şi BMW plecau în apărarea titlului, a început cu un dezastru. Un accident la începutul competiţiei, încă în Europa, a făcut ca Rahier să piardă mai bine de două ore şi să continue cu motocicleta cu reparaţii improvizate. Un ritm constant avea să îl ajute să recupereze etapă după etapă în ceea ce se dovedea cel mai dur Raliu Dakar de până atunci. La final, numai 26 de piloţi ajungeau la final, dintr-un total de 151 care se aliniaseră la start, iar Rahier termina încă o dată pe prima poziţie la finalul unei reveniri senzaţionale.

În 1986, Rahier avea să fie încă o dată urmărit de ghinion. În urma unui accident în timpul cursei, era obligat să continue cu mai multe coaste fracturate. Chiar dacă nu îşi apăra titlul, Rahier reuşea să termine dificilul rally-raid, ba chiar obţinea şi două victorii de etapă simbolice pe ultimele probe speciale.

Sursa si imagine: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Noile tehnologii sprijină siguranța la volan

Artificial Intelligence.. Electrificare totală. Oncoming Lane Mitigation. Condusul autonom. Sisteme de monitorizare video a șoferului. Tehnologie din aviația militară. Realitatea...

Închide