Raliul Dakar 2016 – MINI obţine un nou rezultat excelent

| 17 ianuarie 2016 | 1 Comment

Raliul Dakar 2016 – Ziua a 14-a, etapa a 12-a: dublă superbă pentru MINI ALL4 Racing. Hirvonen reuşeşte prima victorie de etapă în Dakar. Al-Attiyah încheie al doilea

Felicitările merg către Mikko Hirvonen (Finlanda), care a obţinut prima sa victorie de probă specială în istoria participărilor sale la Raliul Dakar. Pilotul AXION X-raid Team (#315) şi navigatorul Michel Périn (Franţa) au încheiat etapa a 12-a pe primul loc după o probă specială care a constat din 481 de kilometri de teren dur, cu pietriş şi pietre.

După o evoluţie aproape perfectă de condus constant la prima sa participare în Raliul Dakar – o competiţie şi o experienţă complet noi pentru fostul pilot din WRC -, aceasta este o victorie mai mult decât meritată pentru Hirvonen. Acum, el se află pe locul al patrulea în clasamentul general, dar în continuare are ambiţia de a încheia Dakarul pe podium.

Hirvonen, citat de autostiri.ro: „Aceasta este o surpriză mare! Nu mi s-a părut aşa rapidă – a fost o etapă înşelătoare şi nu a fost uşor să menţin o viteză bună sau un ritm alert. Când am crezut că va fi mai rapidă, imediat apărea o secţiune care te putea păcăli. Dar se pare că a fost dificil pentru toată lumea. Sunt fericit cu modul în care au decurs lucrurile, iar echipa a fost fantastică prin modul în care ne-a menţinut în competiţie. Vom încerca până la final…”.

Al-Attiyah (Qatar) şi navigatorul Mathieu Baumel (Franţa) şi-au continuat disputa pentru primul loc al Dakarului, astfel că au încheiat etapa a 12-a pe locul al doilea. Disputată la maximum, speciala s-a dovedit a fi un spectacol interesant pentru echipaje şi spectatori şi s-a încheiat cu Nasser forţându-şi modelul MINI ALL4 Racing (#300) pentru a încheia etapa cu doar nouă secunde în urma coechipierului de la AXION X-raid Team, Hirvonen.

Nasser, citat de autostiri.ro: „O etapă lungă; şi o etapă unde nu a fost uşor să creezi ecarturi mari pentru că suprafaţa a fost foarte, foarte alunecoasă. Mâine voi încerca să mai recuperez ceva timp faţă de lider. Trebuie să avem o evoluţie bună, dar totul este încă deschis până la final. Vom vedea…”.

Spaniolii Joan „Nani” Roma şi Alex Haro (AXION X-raid Team #304) au obţinut o clasare în Top 5 cu al lor MINI ALL4 Racing. La finalul etapei, ei au obţinut un loc al cincilea foarte muncit din cauza lipsei spaţiului pentru depăşiri şi a problemelor cu praful ridicat de ceilalţi concurenţi.

„Nu a fost o zi aşa bună pentru noi”, a spus Roma, citat de autostiri.ro. „A trebuit să stau în praful multor adversari, iar acest lucru a făcut ca etapa să fie şi mai dificilă. A fost o ediţie ciudată a Dakarului. Nu pot spune că au fost prea multe aspecte pozitive. Unul din lucrurile cele mai bune a fost cooperarea dintre mine şi Alex. Parteneriatul este foarte bun şi acum lucrăm într-un ritm aproape automat. Desigur, ne-ar fi plăcut să facem un Dakar diferit.”

Orlando Terranova (Argentina) şi navigatorul Bernardo „Ronnie” Graue (Argentina), echipajul AXION X-raid Team (#310), şi-au demonstrat încă o dată renumita determinare în regim de mare viteză, dar şi aptitudinile de navigaţie, astfel că au ocupat locul al şaptelea – o nouă clasare în Top 10 -, iar în clasamentul general au urcat pe poziţia a 12-a.

Terranova: „În mod normal, aceasta ar fi fost o etapă bună, dar am fost blocaţi în urma lui Robby Gordon. Am pornit la opt minute după el şi, când l-am ajuns din urmă, a fost asemenea unui zid!”

Etapa a 12-a a consemnat clasare pe locul al 12-lea pentru echipajul ORLEAN Team (#327), format din Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) şi Andrei Rudnitski (Belarus). Aproape 11 minute îi separă pe cei doi de cele două echipaje MINI ALL4 Racing din urma lor: Erik van Loon (Olanda) şi Wouter Rosegaar (Olanda), pe #306 Van Loon Racing (locul al 15-lea), respectiv Boris Garafulic (Chile) şi Filipe Palmeiro (Portugalia), pe # 313 X-raid Team (poziţia a 16-a).

Locul al 23-lea a fost cel pe care a încheiat etapa echipajul #323 MINI ALL4, format din Harry Hunt (Marea Britanie) şi Andreas Schulz (Germania). Acest rezultat a făcut ca Hunt să-şi păstreze locul al zecelea în clasamentul general şi o performanţă mare pentru tânărul englez la prima sa participare în Dakar.

Nazareno Lopez (Argentina) şi Sergio Lafuente (Uruguay), aflaţi în cockpitul #351 X-raid Team MINI ALL4 Racing, şi Adam Malysz (Polonia) – Xavier Panseri (Franţa), care concurează sub culorile ORLEN Team (#325), sunt celelalte echipaje din familia MINI ALL4 Racing care continuă lupta în pluton pentru a recupera terenul pierdut în prima parte a competiţiei.

Raliul Dakar 2016: ziua a 14-a, etapa 12, San Juan – Villa Carlos Paz, 931 km. Clasamentul echipajelor MINI ALL 4 Racing:

Loc Pilot Navigator # Echipa Timp
2 Nasser Al-Attiyah (Qatar) Mathieu Baumel (Franţa) 300 AXION X-raid Team 44h08:41
+40:59
4 Mikko Hirvonen (Finlanda) Michel Périn (Franţa) 315 AXION X-raid Team 44h39:24
+1h11:42
6 Joan „Nani” Roma (Spania) Alex Haro (Spania) 304 AXION X-raid Team 45h14:20
+1h46:38
10 Harry Hunt (Marea Britanie) Andreas Schulz (Germania) 323 X-raid Team 46h36:40
+3h08:58
12 Orlando Terranova (Argentina) Bernardo „Ronnie” Graue (Argentina) 310 AXION X-raid Team 48h41:34
+5h13:52
13 Erik van Loon (Olanda) Wouter Rosegaar (Olanda) 306 Van Loon Racing 48h52:13
+5h24:31
16 Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) Andrei Rudnitski (Belarus) 327 ORLEN Team 49h09:14
+5h41:32
23 Boris Garafulic (Chile) Filipe Palmeiro (Portugalia) 313 X-raid Team 52h55:25
+9h27:43
44 Nazareno Lopez (Argentina) Sergio Lafuente (Uruguay) 351 X-raid Team 67h40:27
+24h12:45
49 Adam Malysz

(Polonia)

Xavier Panseri (Franţa) 325 ORLEN Team 72h04:38
+28h36:56

Raliul Dakar 2016 – Ziua a 15-a, etapa a 13-a: MINI obţine un nou rezultat excelent în Dakar, după ce MINI ALL4 Racing a câştigat clasamentul modelelor cu tracţiune integrală. Patru MINI ALL4 Racing au ocupat poziţii în Top 10 general

Încă o dată, marca MINI a cunoscut succesul în Raliul Dakar, după ce Nasser Al-Attiyah (Qatar) şi navigatorul Mathieu Baumel (Franţa) au încheiat a 38-a ediţie a competiţiei ca cel mai bine clasat echipaj cu un model cu tracţiune integrală. Clasamentul general provizoriu îl plasează pe Stéphane Peterhansel pe primul loc al ierarhiei generale, iar felicitări merită şi Peugeot. În acelaşi timp, pilotul AXION X-raid Team, Nasser Al-Attiyah, a obţinut o binemeritată clasare pe locul al doilea. Rezultatul final şi oficial al cursei va fi determinat după analizarea apelului depus ca urmare a unei contestaţii.

Al-Attiyah şi Baumel au reuşit o cursă superbă de 9.000 de kilometri la comenzile #300 MINI ALL4 Racing, astfel că au câştigat disputa modelelor cu tracţiune 4×4, în special în faţa modelelor Toyota care au dovedit multă determinare. Două victorii de etapă ale echipajului Al-Attiyah – Baumel au asigurat rezultatul, astfel că MINI ALL4 Racing se află în plutonul fruntaş.

Nasser, citat de autostiri.ro: „Să închei pe podium este foarte plăcut, dar cred în mine şi voi reveni în 2017 pentru a încerca o nouă victorie. Cred că era posibilă şi acum dacă nu am fi făcut singura noastră greşeală, dar acesta este Dakarul – o cursă de două săptămâni – şi toată lumea poate face erori; cei mai mulţi dintre piloţii cei mai buni au comis o greşeală, dar noi am încheiat pe podium”.

Recunoscute în timp, fiabilitatea şi performanţa MINI ALL4 Racing s-au combinat cu determinarea întregii familii MINI ALL4 Racing, astfel că s-a obţinut un rezultat incredibil, cu patru MINI ALL Racing clasate între primele zece – un rezultat în sine şi confirmat de faptul că şapte modele MINI ALL4 Racing au încheiat Raliul Dakar în Top 15.

Alte motive de bucurie în tabăra MINI ALL4 Racing au fost reprezentat de faptul că fostul star WRC, Mikko Hirvonen (Finlanda), a încheiat cu succes prima sa participare la Dakar, după un binemeritat loc în Top 5. Pilotul AXION X-raid Team (#315) şi navigatorul Michel Périn (Franţa) au reuşit şi o victorie fantastică de etapă, care a fost completată de o serie de clasări în Top 5 de-a lungul celor 13 etape ale Dakarului.

Hirvonen: „Sunt foarte fericit  că mă aflu aici, la linia de sosire; două săptămâni fantastice şi totul a funcţionat perfect. Maşina a mers bine, echipa a făcut o treabă excelentă, iar colaborarea cu Michel a decurs perfect, aşa că, per total, a fost o experienţă fantastică”.

Starurile spaniole Joan „Nani” Roma şi Alex Haro (AXION X-raid Team #304) au obţinut o clasare în Top 10 la ediţia 2016 a Raliului Dakar, după ce echipajul AXION X-raid MINI ALL4 Racing a reuşit o revenire dramatică. Startul lor în Raliul Dakar 2016 a fost cel puţin deranjant, după ce ghinionul a făcut ca maşina să rămână blocată în noroi timp de 45 de minute, ceea ce i-a coborât foarte mult în clasamentul general. Să închei Dakarul este un lucru; să-ţi dovedeşti aptitudinile pentru a termina în Top 10 este cu totul altceva.

„Este un sentiment ciudat să mă aflu aici, la linia de sosire”, a spus Roma. „Categoric, nu acesta a fost obiectivul meu când am venit aici, să mă lupt pentru acest loc, dar a fost foarte greu. Un aspect pozitiv a fost munca mea alături de Alex, care a făcut o treabă bună.”

Echipajul #323 MINI ALL4 Racing, format din Harry Hunt (Marea Britanie) şi Andreas Schulz (Germania), a fost cel de-al patrulea MINI ALL4 Racing care s-a clasat între primele zece. Aceasta este o realizare remarcabilă pentru tânărul englez dacă ţinem cont că, asemenea lui Hirvonen, aceasta este prima lui participare la Dakar. Evoluţia consistentă şi experienţa lui Schulz în orientare au făcut ca această aventură în Dakar să fie una pe care pilotul echipei X-raid nu o va uita niciodată.

Hunt, citat de autostiri.ro: „Sunt atât de fericit. Nici nu aş fi putut cere mai mult. Să închei primul Dakar şi să o fac şi în Top 10, ei bine mă pot declara în al nouălea cer. A fost greu, a fost foarte, foarte greu, dar am avut o evoluţie relativ lipsită de probleme. O mare parte din merite i se cuvin lui Andreas, el a fost atât de calm în cockpit”.

Orlando Terranova (Argentina) şi navigatorul Bernardo „Ronnie” Graue (Argentina), echipajul AXION X-raid Team (#310), au trebuit să facă uz de toată experienţa lor pentru a reuşi să încheie în Top 15. Asemenea lui Roma în etapa a doua, Terranova a fost victima unei împotmoliri în noroi, ceea ce a avut ca rezultat pierderea multor minute, care a fost agravată de o altă întârziere cauzată de condiţiile meteo dificile.

Alt echipaj MINI ALL4 Racing care a trebuit să lupte pentru a trece peste ghinioanele iniţiale a fost cel al olandezilor Erik van Loon şi Wouter Rosegaar (#306 Van Loon Racing). Prin încheierea Dakarului pe un loc din Top 15, cei doi au reuşit un final fantastic al unui Dakar fantastic, fără îndoială cel mai ud din istoria competiţiei.

Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) şi Andrei Rudnitski (Belarus), adică echipajul ORLEN Team (#327), au fost şi ei creditaţi cu un final în Top 15 pentru familia MINI ALL4 Racing. Şi de această dată, decizia unui sportiv privat de a participa la Raliul Dakar 2016 Dakar cu un model MINI ALL4 Racing s-a dovedit inspirată. Anul acesta a fost primul în care Przygonski, fost motociclist de cross-country, a participat la Dakar în categoria auto, iar rezultatul îi justifică alegerea maşinii.

Alţi trei membri ai familiei MINI ALL4 Racing au încheiat cu succes Raliul Dakar 2016 în ciuda sorţilor nefavorabili – sorţi care au făcut ca platoul de concurs să fie puternic decimat de teren şi de stresul competiţiei în cele mai dificile condiţii imaginabile.

Boris Garafulic (Chile) şi Filipe Palmeiro (Portugalia), adică #313 X-raid Team, se vor alătura echipajelor formate din Nazareno Lopez (Argentina) şi Sergio Lafuente (Uruguay) [X-raid Team #351], respectiv Adam Malysz (Polonia) şi Xavier Panseri (Franţa) [ORLEN Team #325] la sărbătorirea încheierii Raliului Dakar 2016.

Şi de această dată, Raliul Dakar a dovedit că este în stare să distrugă, într-o fracţiune de secundă, oameni şi maşini. Astfel, faptul că 10 modele MINI ALL4 Racing au ajuns la finalul competiţiei este o dovadă a designului şi rezistenţei maşinii – dar şi a calităţii susţinerii primite din partea asistenţei tehnice şi a echipelor X-raid de susţinere.

Vorbind despre Dakar 2016, Sven Quandt, team managerul X-raid, a spus: „MINI ALL4 Racing a profitat la maximum de punctele forte şi avantajele sale. Îl felicit pe Nasser care, încă o dată, a fost la cel mai înalt prin ritmul dovedit. De asemenea, Mikko a impresionat – să faci atât de puţine erori la primul tău Dakar este cu adevărat uimitor. A fost o ediţie a Dakarului extrem de istovitoare – nu numai pentru piloţi, ci şi pentru întreaga echipă. Sunt mândru de echipajele noastre, dar şi de mecanici care nu au renunţat în nici un moment”.

Raliul Dakar 2016, clasamentul final provizoriu al echipajelor MINI ALL4 Racing:

Loc Pilot Navigator # Echipă Timp
2 Nasser Al-Attiyah (Qatar) Mathieu Baumel (Franţa) 300 AXION X-raid Team 45h57:08
+34:58
4 Mikko Hirvonen (Finlanda) Michel Périn (Franţa) 315 AXION X-raid Team 46h27:28
+1h05:18
6 Joan „Nani” Roma (Spania) Alex Haro (Spania) 304 AXION X-raid Team 47h03:16
+1h41:06
10 Harry Hunt (Marea Britanie) Andreas Schulz (Germania) 323 X-raid Team 48h33:40
+3h11:30
12 Orlando Terranova (Argentina) Bernardo „Ronnie” Graue (Argentina) 310 AXION X-raid Team 50h31:04
+5h08:54
13 Erik van Loon (Olanda) Wouter Rosegaar (Olanda) 306 Van Loon Racing 50h44:23
+5h22:13
16 Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) Andrei Rudnitski (Belarus) 327 ORLEN Team 51h02:10
+5h40:00
23 Boris Garafulic (Chile) Filipe Palmeiro (Portugalia) 313 X-raid Team 54h55:28
+9h33:18
43 Nazareno Lopez (Argentina) Sergio Lafuente (Uruguay) 351 X-raid Team 69h53:55
+24h31:45
52 Adam Malysz

(Polonia)

Xavier Panseri (Franţa) 325 ORLEN Team 74h08:13
+28h46:03
Sursa si imagini: comunicat tarnsmis Autostiri.ro

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Ciprian Lupu, primul pilot profesionist, utilizator de scaun rulant – partener oficial Auto Chelu la Campionatul Național de Viteză în Coastă

Auto Chelu este un susținător al automobilismului sportiv de mult timp, iar acest parteneriat este încă o dovadă a implicării...

Închide