spot_img

Quattroporte: 60 de ani de la debut

Cu șase generații de mașini, această berlină de lux a traversat istoria automobilismului, fiind interpretarea ideală a exclusivității Maserati

La 30 octombrie 1963, Salonul Auto de la Torino – pe atunci unul dintre cele mai mari evenimente automobilistice din lume – și-a deschis porțile pentru cea de-a 45-a ediție. Quattroporte și-a făcut debutul la standul Maserati. Astăzi, berlina de lux destinată să marcheze calea a șase generații de automobiliști împlinește șaizeci de ani.

O celebrare care evocă câteva dintre cele mai importante realizări ale mărcii din Modena, întrucât Quattroporte reprezintă unul dintre cele mai remarcabile modele ale Casei Tridentului. De la avântul stilistic până la inovații și progrese tehnice, Quattroporte descrie o călătorie într-una dintre cele mai exclusiviste zone ale automobilismului. Această berlină sport de lux deservește de multă vreme la volan o anumită categorie a societății și a lansat un nou segment auto.

La fel ca multe alte mașini emblematice care au constituit un simbol al vremurilor lor, încă de la debutul său la începutul anilor 1960, Quattroporte a fost aclamat și a inspirat generațiile următoare. Acesta este un produs care a fost capabil să se reinventeze fără teama de a depăși limitele, un produs fidel în căutarea excelenței în materie de design și performanță. Cu o istorie de peste un secol și peste 75.000 de exemplare Quattroporte produse, Maserati a creat o mașină capabilă să fie mereu inovatoare, rămânând în același timp neschimbată de-a lungul anilor.

Născută din intuiția și îndrăzneala mărcii italiene, prima generație a modelului Quattroporte a reprezentat pionieratul, având un motor cu 8 cilindri, derivat din cel de curse, care era pus în valoare de un design dinamic, dar elegant și de un interior rafinat.

Catalogată de-a lungul anilor drept un ”living room mobil” sau o ”limuzină cu spirit de curse”, versiunea inițială putea atinge 230 km/h. O mașină maiestuoasă, cu spații extrem de primitoare și alură regală, Quattroporte a fost întotdeauna în centrul atenției și a fost destinată să genereze o descendență norocoasă de mașini care pot surprinde și astăzi.

Este reprezentativă pentru pasiunea și talentul tuturor celor implicați în proiect de-a lungul anilor – Frua a trasat conturul inițial, urmat de alți maeștri, printre care Bertone, Giugiaro, Gandini și Pininfarina, până la Maserati Centro Stile, care găzduiește cea mai recentă și actuală generație de Quattroporte. O întreagă familie de tehnicieni, mecanici, piloți de teste și proiectanți au dus-o de la stadiul de schiță la șosea. Quattroporte a fost multă vreme și încă rămâne bijuteria coroanei din povestea impresionantă a companiei din Modena și din viețile profesionale ale multor oameni.

În timp ce a doua generație Quattroporte a fost o încercare mai îndrăzneață și mai puțin memorabilă, Quattroporte III – în mâinile lui De Tomaso – a marcat un succes răsunător; urmat de o nouă provocare care a fost pe deplin depășită spre sfârșitul intensei perioade a anilor 1990; apoi de un model care a rupt legăturile cu trecutul, rămânând în același timp fidel formulei sale câștigătoare, așa cum a făcut-o generația multipremiată din 2003, și care – cu a șasea generație – a ieșit din nou la rampă în cea mai modernă versiune a sa, ani mai târziu. După toate restilizările, progresele în inginerie, schimbările în structura corporativă, și nenumăratele modele produse, această berlină și-a păstrat puternica abordare a exclusivității.

În garajele celor mai pretențioși automobiliști, ale regilor și prinților, pe fundalul unor filme memorabile (fiind prezentă în peste 60 de producții), fotografiată pe covorul roșu sau însoțindu-i pe cei mai înalți oficiali la evenimente, și îndrăgită de cele mai importante VIP-uri din numeroase industrii, Quattroporte a reprezentat un pilon al peisajului auto în secolul XX și rămâne astfel și în noul mileniu. După șaizeci de ani și nenumărați kilometri parcurși, își continuă călătoria ca o vedetă incontestabilă a vremurilor sale.

Davide Grasso, CEO Maserati: ”Quattroporte este istoria Maserati. O mașină care ne spune povestea și care ne-a reprezentat cu prestigiu în lumea berlinelor, timp de peste o jumătate de secol. Din 1963, a scris cronica evoluției unuia dintre cele mai iubite și apreciate modele Maserati, inaugurând un segment care până atunci era un teritoriu necunoscut. O mașină care a reușit să se reinventeze de fiecare dată fără a-și pierde vreodată identitatea, să se adapteze la trecerea timpului, la schimbările din societate, la progresele tehnologice și industriale, și la tendințe, a devenit alegerea celei mai selecte clientele, precum și a lumii divertismentului și a establishment-ului internațional. Este un motiv de mândrie pentru noi și o recunoaștere a caracterului specific italian pe care Maserati a urmărit întotdeauna să îl exporte în întreaga lume prin creațiile sale. Acum, ca și înainte, Quattroporte rămâne modelul nostru emblematic, sinonim cu un lux unic. Este apreciat pentru rafinamentul său, atenția la detalii, performanțele superioare, calitatea, și spațiul cuprinzător – toate acestea, combinate cu amprenta stilistică atemporală – au făcut ca modelul Quattroporte să devină etern.”

Video: YouTube

Sursa si imagini: comunicat remis autostiri.ro

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,349FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,380AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri