Noul BMW M4 DTM în tunelul aerodinamic

| 18 aprilie 2017 | 0 Comments

Ajustarea aerodinamicii la cerinţele noului regulament tehnic din DTM a jucat un rol decisiv în dezvoltarea modelului BMW M4 DTM 2017. Pregătirea BMW M4 DTM în tunelul aerodinamic înainte de startul sezonului DTM 2017 s-a schimbat considerabil. Anterior, specialiştii în aerodinamică aveau mai mult timp pentru a efectua munca detaliată pentru a asigura eficienţa aerodinamică optimă când dezvoltau o nouă maşină. Acum, o zi în ultramodernul BMW Group Aero Lab este echivalentul unei zile petrecută pe circuit.

De 50 de ori 15: aceasta a fost formula utilizată de specialiştii în aerodinamică la BMW Motorsport când au dezvoltat noul BMW M4 DTM înaintea sezonului 2017. Au fost permise 50 de zile în tunelul aerodinamic, cu un maxim de 15 ore pe zi. Nici un minut mai mult. Din dorinţa de a menţine costurile de dezvoltare a noilor maşini DTM cât mai reduse, Asociaţia Motorsportului din Germania (DMSB) a lucrat cu constructorii prezenţi în campionat pentru a limita timpul de dezvoltare în tunelurile aerodinamice. Pentru a profita la maximum de timpul limitat permis, specialiştii în aerodinamică au analizat propriile procese şi metode.

Procesul de testare aerodinamică vine în completarea simulărilor computerizate pe care BMW le-a realizat cu soluţii specializate care analizează curgerea aerului pe un model format din 500 de milioane de celule.

Cursă contra cronometru

În motorsportul modern, eficienţa maximă este nu doar un factor important al week-endurilor de cursă, ci şi în procesul de dezvoltare. Fiecare minut contează.

Planificarea unei sesiunii în tunelul aerodinamic a fost complet adaptată noului regim al BMW M4 DTM şi este similară unei zile de test pe circuit. În prima fază, inginerii definesc configuraţia iniţială, apoi stabilesc un calendar precis pentru testele următoare. Accentul a fost stabilit în principal pe structura modelului ce urma a fi testa în tunelul aerodinamic.

Comparativ cu dezvoltarea modelului BMW M4 DTM din 2014, cel nou este asamblat într-un mod mai modular pentru a permite modificări mai rapide la detaliile aerodinamice. De exemplu: în teste se foloseşte o capotă compusă din opt componente individuale, care pot fi schimbate separat.

Precizia este importantă

În funcţie de complexitatea pieselor care urmează să fie schimbate, specialiştii în aerodinamică de la BMW au putut testa, în medie, trei configuraţii de maşină pe oră. Modelul a fost pregătit, montat pe un hexapod şi poziţionat cu precizie, cu toleranţe maxime de sutimi de milimetru, pentru a permite simularea diferitelor situaţii de pilotaj, precum viraje rapide, ace de păr strânse sau linii drepte.

În timp ce un model BMW M4 DTM la scară redusă 60% era încă în construcţie, activitatea era deja demarată pentru analizarea datelor acumulate. În cele din urmă, nici un timp de teste suplimentar nu mai era irosit pentru o configuraţie care anterior nu oferise rezultatul dorit.

Toate aceste etape s-au succedat cu repeziciune, dar fără a omite precizia. Un vechi dicton din motorsport rămâne adevărat: fiecare zecime de milimetru contează în tunelul aerodinamic. Apoi, acestea pot fi transformate în zecimi de secundă pe circuit.

Video în time-lapse: activitatea din tunelul aerodinamic pentru noul BMW M4 DTM
Puteţi vedea videoclipul nostru în time-lapse cu noul BMW M4 DTM în tunelul aerodinamic de la Aero Lab al BMW Group:

Mai multe informatii despre BMW M4 DTM aici.

Sursa: comunicat remis Autostiri.ro


Tags: , ,

Category: DTM, Prima pagina

Citește articolul precedent:
A doua ediție Turul Colinelor, 12-13 iunie 2021

Competiția ciclistă este organizată sub egida Federației Române de Ciclism, în parteneriat cu RoadGrandTour.

Închide