spot_img

Francesca Maior, copilot la 16 ani

Atunci cand in familie lucrurile sunt realizate cu pasiune, dorinta, entuziasm si profesionalism, „virusul” se raspandeste rapid la fiecare membru.

Despre pasiune si dorinta vorbim astazi cu Francesca Maior, care la doar 16 ani ai sai a debutat in lumea motorsportului ca si copilot. Experienta acumulata de-a lungul anilor cat si faptul ca profesori i-au fost tatal si fratele sau, reprezinta un adevarat avantaj pentru tanara copiloata.

„De mica mergeam mereu cu familia pe la etapele de rally si mereu eram entuziasmata si incantata de tot ce se intampla acolo. Astazi cand vad ca dorintele mele incep sa prinda contur, pot doar sa fiu mandra si sa ma gandesc deja la nivelul urmator la care imi propun sa ajung. Mereu vreau sa imi depasesc limitele, sa nu raman pe loc.”

Toate etapele la care Francesca a putut participa in dreapta au reprezentat experienta acumulata pentru mai tarziu. „Debutul meu neoficial a fost acum doi ani cand am inceput sa ma dau in dreapta alaturi de diversi piloti. Cu aceasta ocazie am putut observa si analiza mai multe stiluri de pilotaj.”, ne-a relatat tanara.

In anul 2015, Francesca a debutat ca si copilot in cadrul Academia Titi Aur-ATA Racing Show 2015, iar in anul 2016 in aceeasi locatie tanara a participat alaturi de Armando Battocchi dar si Horatiu Ionescu Cristea ca si copilot. „De mult nu am mai vazut atata pasiune pentru acest sport intr-un om. Capacitatea de a intelege ce se intampla in masina in timp real este uimitoare tinand cont de varsta ei si experienta aproape inexistenta. Este clar ca familia din care provine a ajutat-o si o va ajuta enorm in acest sens. Este o persoana extrem de placuta si adaptabila in relationarea cu diversi piloti. Nu am nici un dubiu ca, in masura in care pasiunea nu i se va atenua, in cativa ani va fi unul dintre copilotii cei mai doriti,” a relatat pilotul Horatiu Ionescu Cristea, participant la ATA Racing Show 2016.

La baza experientei ei, un real ajutor i-a fost si fratele mai mare  Norbert care la varsta de 18 ani este pilot in cadrul Napoca Rally Academy si, cu care tanara s-a putut sfatui atunci cand a avut nevoie. „Facem multe lucruri legate de raliu impreuna  si stiu cat de mult isi doreste sa concureze. Sunt absolut convins ca acel moment nu este foarte departe. A mers de multe ori cu mine in masina de curse si m-a surprins placut modul in care si-a stapanit emotiile de fiecare data. Dicteaza foarte bine si in afara de experienta are calitati care o vor ajuta sa ajunga acolo unde isi doreste cu adevarat.”, a povestit Norbert, fratele ei.

Editia de anul acesta a Winter Rally a insemnat pentru Francesca debutul oficial intr-o etapa de Campionat National, aceasta fiind cu atat mai speciala cu cat participarea s-a facut in familie. „Tatal nostru nu a mai participat de ceva ani buni la un raliu in calitate de pilot. Impreuna cu Norbert ne-am gandit sa ii facem o surpriza de ziua lui, asa ca ne-am sunat toti prietenii apropiati sa ne ajute cu cate o suma de bani cat de mica. Am reusit sa facem rost de masina iar cand i-am spus de surpriza tatalui a fost extrem de emotionant. Emotii au fost si de partea mea. Era prima etapa oficiala , participam cu tata. Pana la start nu mi=am putut stapani emotiile, dar dupa ce a inceput cursa ne-am concentrat pe ceea ce am avut de facut . Intre noi s-a creat o legatura atat de stransa incat toate lucrurile au decurs foarte bine. La sosire, tata m-a felicitat si mi-a spus ca este foarte mandru de mine iar cuvintele astea ma motiveaza extrem de tare.” , a povestit tanara debutanta cu lacrimi in ochi si emotii in glas.

Relatia unui copilot cu pilotul sau trebuie sa fie una foarte stransa, bazata pe foarte multa incredere si curaj de ambele parti. Un copilot nu trebuie doar sa stie sa dicteze niste viraje. Acesta trebuie sa se muleze pe mentalitatea si cerintele pilotului si, cu atat mai mult sa stie sa il incurajeze pe pilot dupa un esec sau, de ce nu, sa stie sa-l tempereze. La intrebarea „cum te vezi peste 10 ani?”, Francesca mi-a raspuns cu zambetul pe buze ca se vede un copilot foarte bun, cu ceva experienta adunata. „Imi doresc sa avansez cat mai mult, sa capat cat mai multa experienta. Cu siguranta nu vreau sa ma limitez in a ramane la acest nivel, ci vreau sa invat mereu ceva nou, facand cat mai multi kilometri.”

Pentru tanara domnisoara, in momentul de fata principalul obiectiv din acest an este participarea la cat mai multe etape ale Campionatului National de Raliuri.

Imagini din arhiva familiei Maior.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,333FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,450AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri