Domnul Kivimäki, un om cu mult curaj

| 25 octombrie 2016 | 0 Comments

O mașină, două roți, peste 186 km/h! Ambițiosul pilot-cascador profesionist, Vesa Kivimäki, originar din Härmä, Finlanda, a atins, la volanul mașinii sale pe două roți, viteza unui nou record mondial.

Kivimäki a visat mult timp să doboare recordul mondial pentru cea mai rapidă mașină pe două roți.

Am început să conduc mașini pe două roți în urmă cu 15 ani și am ținut numeroase spectacole de cascadorie în Finlanda și în străinătate. Cu toate acestea, vitezele atinse nu au fost niciodată atât de mari. Visul meu, însă, a fost dintotdeauna să fiu cel mai rapid pilot într-o mașină pe două roți”, explică Kivimäki.

Și acum este.

Știam că Nokian Tyres deținea recordul pentru cea mai rapidă mașină pe gheață, din 2013. Iar când am aflat că au dezvoltat tehnologia Aramid Sidewall pentru a îmbunătăți durabilitatea anvelopelor, mi-am dorit să dobor recordul în colaborare cu ei”, spune Kivimäki.

De la cascadorii, la fermă, la pilotaj profesionist

Pe Kivimäki putem să-l considerăm un pilot experimentat: la vârsta de 6 ani știa deja să conducă, iar la 12 ani a reușit să răstoarne mașina tatălui său în încercarea de a o conduce pe două roți. Kivimäki a început să participe împreună cu prietenii săi, la curse organizate la ferme, la 14-15 ani. La vremea aceea se poate spune că era deja un pilot-cascador, știind, spre exemplu, să conducă pe două roți. Fiecare dintre ceilalți băieți participa cu mașina sa la mai multe ediții ale curselor din ferme, însă Kivimäki adesea reușea să o strice pe a sa într-o singură cursă.

Cascadoriile văzute în renumitul serial TV “Knight Rider” m-au inspirit foarte mult când eram mic”, își amintește el.

Odată ce Kivimäki a obținut permisul de conducere, a început să participe la Campionatul finlandez de raliuri. După aproape cinci ani, a decis să se concentreze pe cascadoriile cu mașini. La 23 de ani, talentatul tânăr conducea deja autobuze pe două roți, astfel că și-a deschis o mică afacere și a început să își câștige existența din cascadorie. În 2001 a fost întemeiată echipa Crazy Drivers (Piloții nebuni), care aniversează anul acesta 15 ani.

Nebunie cumpătată

Când Kivimäki a fost întrebat care sunt caracteristicile unui pilot-cascador bun, răspunsul său a fost foarte clar. „Mai presus de orice, trebuie să fii calm. Piloții-cascadori nu trebuie să se grăbească, ci întotdeauna să fie calmi”, a subliniat Kivimäki.

Înainte de fiecare număr de cascadorie, Kivimäki recapitulează cu atenție etapele și se concentrează pe respectarea succesiunii lor corecte. „Dacă începi să visezi cu ochii deschiși și să te gândești la altceva înaintea unei cascadorii, riscul de a eșua este foarte mare”, mai spune Kivimäki.

Nu are niciun fel de teamă înaintea sau în timpul cascadoriilor.

Odată ce începe să-ți fie frică e mai bine să ieși din industrie”.

Întotdeauna omul recordurilor

Kivimäki a mai avut tentative de a doborî recorduri. În 2003 a încercat să doboare recordul mondial  pentru cea mai lungă săritură cu mașina. Aceasta era de 73 metri la acea vreme, însă, din păcate, Kivimäki nu a reușit să depășească recordul, deoarece motorul mașinii sale a cedat cu doar câțiva metri înainte de a ajunge la rampă. În ciuda defecțiunii tehnice mașina a reușit să parcurgă în aer o distanță de 57 metri.

Anul următor, acesta a încercat să stabilească un nou record pentru cascadoria domino-ului de mașini, propunându-și să răstoarne, la volanul mașinii sale, 12 mașini în flăcări, plasate vertical. Problemele la motor l-au împiedicat și de această dată să doboare recordul, însă a reușit totuși să răstoarne șapte mașini. „Mi-ar fi prins bine ajutorul echipei de mecanici Vianor atunci”, râde Kivimäki.

Nici ambițiile lui viitoare nu sunt mici. „Cred că pot atinge o viteză de 200 km/h (124 mph) într-o mașină pe două roți. Mi-ar plăcea, de asemenea, să conduc un camion semiremorcă pe o rampă în aceelași mod în care am condus acest BMW”, mai spune el.

Cascadorul veteran mulțumește echipei de dezvoltare de produse a Nokian Tyres și echipei de mecanici profesioniști a Vianor pentru susținerea oferită în îndeplinirea visului său. „Combinația de nebunie și curaj pare să fie rețeta câștigătoare. În plus, am reușit să furăm recordul din mâinile unui suedez”, spune Kivimäki cu un zâmbet de satisfacție.

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro

Pentru informatii suplimentare va invitam sa lecturati materialele urmatoare:

Vesa Kivimäki stabileste un nou record mondial pe doua roti

Nokian Tyres a contribuit la stabilirea noului record mondial pentru cea mai rapidă mașină pe două roți

Video: YouTube


Tags: , , , , ,

Category: Prima pagina, Special

Citește articolul precedent:
A doua ediție a Trofeului Valea Uzului – Dărmănești va avea loc în perioada 6-7 august 2021

Cea de-a doua ediție a Trofeului Valea Uzului – Dărmănești organizată de catre ACS Rally Spirit va avea loc in...

Închide