spot_img

SCALA: noua definiţie a gamei compacte ŠKODA

›   Emoţie: lansându-şi pe piaţă noua sa compactă, ŠKODA duce dezvoltarea limbajului de design al mărcii cu încă un pas mai departe

›   De viitor: prima ŠKODA construită pe baza platformei MQB A0 a Grupului Volkswagen

›   Inovaţie: sisteme noi de infotainment şi numeroase noi servicii on-line mobile ŠKODA Connect

›   Spaţiu: interior mare şi flexibil, în ciuda dimensiunilor exterioare compacte

›   Eficienţă: patru motoare puternice şi eficiente TSI şi TDI

›   Siguranţă: sisteme de asistenţă din clasele auto superioare şi până la nouă airbag-uri

Având un design emoţional, un caracter practic accentuat, precum şi funcţii de conectivitate de ultimă oră, ŠKODA SCALA redefineşte complet gama automobilelor compacte ale producătorului auto ceh. Corespunzător noului său caracter şi a tehnologiei sale moderne, hatchback-ul a primit un nou nume: SCALA vine de la termenul latinesc pentru scări şi reprezintă astfel pasul înainte şi în sus pe care ŠKODA l-a parcurs prin introducerea acestui model. SCALA este primul model ŠKODA din producţia de serie ce preia limbajul de design spectaculos al studiului ŠKODA VISION RS.

Mai mult, modelul oferă şi un nivel ridicat de siguranţă activă şi pasivă, faruri şi blocuri optice spate full-LED, dar şi spaţiu din plin pentru pasageri şi bagaje. Gama este compusă din patru motoare cu puteri între 66 kW (90 CP) şi 110 kW (150 CP). La toate acestea se adaugă numeroase soluţii Simply Clever, specifice automobilelor ŠKODA. Modelul va intra pe piaţa europeană încă din prima jumătate a anului 2019.

ŠKODA SCALA Este un model compact complet nou, care redefineşte reperele în segmentul său, în privinţa tehnologiei, spaţiului, siguranţei şi designului. Funcţiile sale excelente de conectivitate, dotările de înaltă calitate şi materialele rafinate reprezintă perfect valorile mărcii, redate cât se poate de clar prin sintagma: „ingeniozitate discretă”. Astfel SCALA se adresează şi unui grup ţintă mai tânăr, de clienţi orientaţi spre design, dar care apreciază, de asemenea, spaţiul generos oferit de modelele ŠKODA, precum şi cel mai mare portbagaj din segment şi excelentul raport preţ/valoare.

Design emoţional şi autentic

Detaliile desenate cu precizie îi conferă modelului ŠKODA SCALA o identitate proprie distinctă. Este prima ŠKODA din producţia de serie ce prezintă noua etapă a dezvoltării limbajului de design al mărcii ceheşti şi nu se sfieşte să arate acest fapt, purtând cu mândrie înscrisul ŠKODA marcant pe hayon. Astfel, este primul model ŠKODA vândut în Europa ce poartă denumirea mărcii formată din majuscule, în locul familiarei sigle. Luneta extinsă unică şi plafonul panoramic vitrat de mari dimensiuni fac parte din pachetul Emotion, conferind modelului ŠKODA SCALA un stil unic, în timp ce jantele din aliaj uşor de 18 inchi constituie accente dinamice atractive. Astfel, având şi proporţii perfecte, suprafeţe clar definite, linii cursive şi caracteristici aerodinamice rafinate, SCALA beneficiază de un look modern şi sportiv.

Interior nou şi ecran liber poziţionat

Interiorul modelului SCALA combină ergonomia şi designul emoţional, cu spaţiul generos specific tuturor modelelor ŠKODA, la care se adaugă şi cu cel mai mare portbagaj din segment. Panourile portierelor şi panoul de instrumente au suprafeţe moi, de calitate superioară, cu o textură specifică, amintind de structura cristalului.

Ecranul tactil central are o poziţie confortabilă, fiind aşezat la înălţime pe bord, în câmpul vizual imediat al şoferului. Iluminarea ambientală ce accentuează interiorul automobilului cu lumina sa albă sau roşie (o variantă adiţională de iluminare în nuanţa cuprului va fi disponibilă începând cu a doua jumătate a anului 2019) îmbină nuanţele calde şi cusăturile contrastante de pe tapiţerie, care poate fi realizată opţional din microfibră Suedia. Atmosfera astfel creată este deosebit de plăcută şi primitoare.

Confort adiţional este oferit de parbrizul încălzit, volanul încălzit şi scaunele din spate încălzite, acestea fiind puse la dispoziţie ca dotări opţionale. Interiorul modelului SCALA este extrem de spaţios, deşi lungimea totală a maşinii este de doar 4.362 mm. Generozitatea interiorului se datorează ampatamentului de 2.649 mm – cel mai mare între modelele bazate pe platforma MQB-A0. Portbagajul are o capacitate de 467 l, ce poate fi extinsă la 1.410 l când scaunele din spate sunt rabatate.

Sisteme de asistenţă din segmentele auto superioare

SCALA este prima ŠKODA construită pe baza platformei MQB A0 a Grupului Volkswagen Astfel, ŠKODA poate oferi pentru SCALA sisteme de asistenţă ce până în prezent erau disponibile doar în segmentele auto superioare. Lane Assist şi Front Assist inclusiv funcţia City de frânare de urgenţă, precum şi funcţia predictivă de monitorizare a pietonilor sunt incluse în dotarea standard de bază. Sistemul opţional Side Assist alertează şoferul dacă din spate se apropie alte vehicule sau dacă în unghiul mort se află alte vehicule, pe o rază de 70 m. Tempomatul adaptiv ACC, care poate fi folosit la viteze de până la 210 km/h şi Park Assist sunt, de asemenea, dotări opţionale.

Patru motoare şi şasiu adaptiv 

SCALA oferă o gamă de patru motoare turbo eficiente, conforme cu cerinţele normei de poluare Euro 6d-TEMP. Cele trei motoare TSI de 1,0 sau 1,5 litri generează între 70 şi 110 kW (95 – 150 CP). Motorul 1,5 TSI beneficiază de tehnologia ACT (Active Cylinder Technology). Aceasta are rolul de a dezactiva imperceptibil doi cilindri la deplasarea cu sarcină redusă, în vederea economisirii de combustibil.

Motorul diesel 1,6 TDI generează 85 kW (115 CP) şi este echipat cu convertor catalitic SCR cu injecţie de AdBlue şi filtrul de particule diesel. Motoarele pe benzină sunt echipate cu filtru de particule pentru benzină.  Transmisia automată DSG cu 7 trepte este o dotare opţională pentru toate motoarele cu o putere de 85 kW (115 CP) sau mai mult.

Controlul sport al şasiului este, de asemenea, o dotare opţională. Şasiul are astfel garda la sol redusă cu 15 mm şi, alături de modul Normal, este disponibil şi modul Sport, cu reglaje mai ferme pentru amortizoare. Ambele moduri pot fi configurate folosind funcţia de selectare a modului de condus Driving Mode Select.

Tehnologia LED este inclusă în dotarea standard, iar automobilul poate fi echipat cu până la nouă airbag-uri

SCALA dispune de faruri şi blocuri optice spate cu LED ca dotare standard. Versiunea full-LED şi luminile dinamice de semnalizare în spate sunt dotări opţionale (în premieră pentru ŠKODA). Astfel, când şoferul acţionează semnalizarea, LED-urile individuale care compun luminile de semnalizare se aprind consecutiv, asemeni unui val, dinspre interior spre margini.

Maşina dispune de până la nouă airbag-uri, inclusiv airbag pentru genunchii şoferului şi, pentru prima dată în această clasă auto, sunt oferite opţional airbag-uri laterale în spate. În cazul riscului unei coliziuni, sistemul de protecţie proactivă a ocupanţilor, Crew Protect Assist închide automat toate geamurile deschise şi tensionează centurile de siguranţă ale locurilor din faţă.

Mereu on-line, plus conectivitate de ultimă oră

Echipată cu un eSIM integrat, SCALA este prima ŠKODA care este mereu on-line şi care include funcţiile eCall şi Service Proactive în dotarea standard. Folosind aplicaţiile noi de infotainment din Shop, sistemul cel mai avansat de infotainment din gamă, numit Amundsen, include aplicaţiile Meteo şi Ştiri. Navigaţia face uz de informaţii on-line şi, adiţional, este oferită şi funcţia de comandă vocală. Sunt astfel puse la dispoziţie informaţii despre trafic, preţuri pentru combustibil şi locurile de parcare libere. Funcţia de acces de la distanţă la automobil permite, de exemplu, încuierea şi descuierea automobilul (Funcţia Blocare şi Deblocare) sau accesarea de la distanţă a informaţiilor despre automobil prin intermediul aplicaţiei ŠKODA Connect.

În funcţie de model, sistemele modulare de infotainment din generaţia a treia dispun de ecrane cu dimensiuni între 6,5 şi 9,2 inchi. Acestea se numără printre cele mai mari din această clasă auto, la fel ca şi afişajul de 10,25 inci Virtual Cockpit. Cum ne-am obişnuit deja de la toate modelele ŠKODA, şi SCALA dispune de numeroase soluţii Simply Clever. Printre acestea se numără hayonul electric cu funcţie tip-to-close (premieră în clasa aceasta), pâlnia integrată pentru completarea lichidului de spălare a parbrizului şi cârlig de remorcare retractabil.

Video: YouTube

Credit foto: Martin Sznapka

Sursa: comunicat transmis Autostiri.ro

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,309FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,430AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri