spot_img

Raul Badiu şi Gabi Lazăr au câştigat Cupa Dacia la Raliul Moldovei

_SPP2832Revenit în acest an în Cupa Dacia, competiţia care l-a lansat în raliuri în 2012 şi a cărui titlu l-a obţinut un an mai târziu, Raul Badiu a făcut până acum un sezon aproape perfect. Avându-l în dreapta sa pe Gabriel Lazăr, tânărul pilot sibian a câştigat 4 din cele 5 etape disputate în 2016 şi a terminat o dată pe locul 2, având de fiecare dată un ritm remarcabil. Cea mai recentă victorie a fost obţinută de cei doi la finalul săptămânii trecute în cadrul Raliului Moldovei Moineşti. Pe podiumul întrecerii moldoveneşti au mai urcat echipajele Bogdan Talaşman / Andrei Mitrasca şi Radu Luca / Mihai Stanciu. 

Raliul Moldovei a reprezentat cea de-a cincea etapă a Campionatului Naţional de Raliuri şi cea de-a treia desfăşurată pe macadam. Prima zi de concurs s-a desfăşurat în preajma Bacăului şi a inclus 7 probe speciale, iar cea de-a doua a programat încă 8 probe speciale în jurul localităţii Moineşti. Toate echipajele aflate pe primele 8 poziţii ale clasamentului general al Cupei Dacia au fost prezente la start, anunţându-se o luptă interesantă în cadrul competiţiei monomarca.

La volanul modelului Logan 1.6 MPi, Raul Badiu a început în forţă, câştigând primele 3 speciale. După un start cu ghinion, având parte de o pană de cauciuc în chiar debutul primei probe, Norbert Maior a început lupta de recuperare. Pilotând modelul Sandero 0.9 TCe şi având-o în dreapta sa pe Alina Bianca Pop, Norbert a câştigat 3 speciale în prima zi şi se afla pe a doua poziţie a clasamentului înainte de ziua finală. Din păcate, în urma unei ieşiri în decor pe PS9, juniorul Napoca Rally Academy a rupt pivotul de la roata dreapta faţă fiind nevoit să abandoneze.

Deşi a câştigat toate probele din ziua secundă şi un total de 12 speciale de-a lungul raliului, Raul Badiu a avut şi el parte de un episod care îl putea scoate din concurs. Cutia de viteze a maşinii sale a trebuit schimbată iar echipa sa tehnică a reuşit acest lucru în doar 25 de minute.

„Doresc să subliniez din nou faptul că evoluţiile noastre de pe probele speciale şi rezultatele obţinute se datorează în egală măsură şi mecanicilor şi susţinătorilor noştri” a declarat Raul Badiu, citat de autostiri.ro. „Fără doar şi poate, această cursa aparţine echipei tehnice conduse de Iulică Niţă, echipa ce ne-a salvat de la abandon reuşind să schimbe cutia de viteze a Loganului în 25 minute. Parcursul nostru a fost în aceeaşi notă ca şi la celelalte raliuri. Am avut un ritm susţinut de la început până la final iar în cele din urmă am reuşit să răsplătim cu mai multe victorii eforturile tutoror celor care au pus umărul la participarea noastră” a adăugat pilotul Sibiu Racing Team care şi-a trecut în cont şi cele 3 puncte adiţionale pentru câştigarea power stage-ului.

Bogdan Talaşman continuă evoluţiile bune, obţinând în Raliul Moldovei cel de-al doilea loc 2 din acest an şi cel de-al patrulea podium în cadrul Cupei Dacia. Dacă înainte de această etapă se afla la 10 puncte în urmă lui Norbert Maior, Bogdan a beneficiat de abandonul pilotului braşovean şi a trecut pe a doua poziţie în clasamentul general al cupei, cu 10 puncte avans. „Am avut la Bacău un raliu foarte bine organizat, cu probe frumoase, extrem de compact, pentru care organizatorii merită toate felicitările. Din punct de vedere sportiv este un rezultat bun pentru noi, atingandu-ne obiectivele propuse şi reuşind să urcăm un loc în clasamentul general. Ne vom pregăti foarte atent pentru următoarele etape, unde vom încerca să fim la fel de constanţi ca şi până acum, dar vom şi ataca atunci când va fi cazul în încercarea de a ne menţine acest loc.” a declarat Bogdan Talaşman, citat de autostiri.ro, campionul Cupei Dacia din sezonul trecut.

Instalat pe prima poziţie în clasamentul debutanţilor din Cupa Dacia, Radu Luca a obţinut în Raliul Moldovei primul său podium în clasamentul general al cupei. Deşi a răsturnat la un moment dat maşina de concurs, Radu a reuşit să încheie raliul cu bine. „Acest raliu a venit ca un apogeu al muncii de până acum. Un raliu dur şi epuizant care a pus la încercare rezistenţa noastră, a maşinii şi a bravei echipe de asistenţă condusă de maestrul George Grigorescu. După ce am aşezat maşina cu roţile în sus într-o curbă buclucaşă, ne-am luptat spre final cu o pană şi cu nişte anvelope slick, alegându-ne cu cel mai frumos rezultat de până acum, clasarea noastră pe podiumul cupei Dacia. Emoţiile ne copleşesc şi sunt fericit că putem contribui la creşterea nivelului competiţional între noi, cei de la debutanţi. Îi felicit şi îi admir pe nebunii ăştia frumoşi cu număr de concurs din două cifre.” a declarat Radu Luca, citat de autostiri.ro, cel care este secondat în acest sezon de copilotul Mihai Stanciu.

Cea de-a doua poziţie în clasamentul Cupa Dacia Debutanţi i-a revenit echipajului Dan Zaharia / Alin Popa în timp ce podiumul a fost completat de Daniel Rusciuga şi Mihăiţă Lăzărescu. Andrei Mitre şi Bogdan Iancu au încheiat raliul pe cea de-a cincea poziţie a cupei şi se menţin în continuare pe 4 în clasamentul general. Cei doi au rupt o planetară pe superspeciala de vineri seară dar au diminuat pierderile beneficiind de regula Super Rally care le-a permis să revină în cursa a doua zi.

Însă Radu Luca pune presiune pe Andrei Mitre, apropiindu-se la doar un punct de acesta. Avansul minim al lui Andrei Mitre se datorează obţinerii ultimului punct adiţional în urma power stage-ului. Reveniţi în concurs după ce la Tulcea nu au luat startul, Andrei Girtofan şi Doru Vraja au fost nevoiţi să abandoneze pe speciala cu numărul 12 din cauza problemelor la cutia de viteze. Chiar şi aşa, Girtofan junior a reuşit să îşi îmbunătăţească experienţa pe macadam la primul sau sezon în raliuri.

Următoarea etapă a Cupei Dacia 2016 se va desfăşura la Cluj, pe asfalt, în perioada 22-23 iulie. În 2016 Cupa DACIA are ca partener VIAROM iar parteneri tehnici sunt MICHELIN, ORECA, PILOT, MIVAL CLASS, TCM TURBO şi SIXT.

Clasament Cupa DACIA la Raliul Moldovei Moineşti:

  1. R. Badiu / G. Lazăr
  2. B. Talaşman / A. Mitrasca
  3. R. Luca / M. Stanciu (Locul I debutanţi)
  4. D. Zaharia / A. Popa (Locul II debutanţi)
  5. A. Mitre / B. Iancu
  6. D. Rusciuga / M. Lăzărescu (Locul III debutanţi)

Abandonuri:

  1. Maior / A. Pop
  2. Girtofan / D. Vraja

Clasament general Cupa DACIA 2016 după 5 etape:

  1. R. Badiu / G. Lazăr 151p
  2. B. Talaşman / A. Mitrasca 97p
  3. N. Maior / A. Pop 87p
  4. A. Mitre / B. Iancu 69p
  5. R. Luca / M. Stanciu 68p (Locul I debutanţi)
  6. D. Rusciuga / M. Lăzărescu 58p (Locul II debutanţi)
  7. D. Zaharia / A. Popa 54p (Locul III debutanţi)
  8. A. Girtofan / D. Vraja 41p
  9. V. Ivan / D. Gheorghe 15p

10 C. Oprea / D. Haţegan 14p

11.J. Tatu / E. Rotaru 12p

12.I. Mihu? / R. Magdas 4p

* Se acordă 4p bonus pentru participare

Sursa: comunicat remis autostiri.ro

Credit foto: RallyZoom.ro

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,333FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,450AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri