Raliul Dakar 2016 – Al-Attiyah urcă pe locul al doilea în clasamentul general

| 14 ianuarie 2016 | 0 Comments

dakar-nasser-al-attiyah-qat-mathieu-baumel-fra-mini-all4-racing-axion-x-raid-teamZiua a 12-a s-a dovedit a fi una dificilă la locul de muncă pentru foarte mulţi dintre competitori, inclusiv pentru familia MINI ALL4 Racing.

Nasser Al-Attiyah (Qatar) a urcat pe locul al doilea în clasamentul general, în urma liderului Peterhansel, în ciuda unei zile dificile. Acest rezultat strălucit a venit după o recuperare fantastică a incidentului petrecut în prima parte a probei speciale. Una dintre numeroasele victime ale terenului acoperit cu nisip şi pietre, echipajul AXION X-raid Team (#300) MINI ALL4 Racing a avut parte de o răsturnare spectaculoasă.

Din fericire, cei doi au scăpat teferi şi rezistenţa şasiului şi a componentelor MINI ALL4 Racing au permis ca echipajul să-şi arate încă o dată determinarea şi să recupereze din timpul pierdut. Chiar dacă distanţa a fost redusă ca urmare a revărsării unui râu, echipajul a reuşit să forţeze şi să încheie pe locul al 14-lea.

„Astăzi nu a fost o zi uşoară”, a spus Al-Attiyah, citat de autostiri.ro. „După cinci kilometri de la start, am avut un accident şi ne-am răsturnat. Am petrecut mult timp în încercarea de a repune MINI ALL4 Racing pe roţi şi de a verifica dacă totul este în regulă. După aceea, totul a mers uşor până la final, dar tot am avut o mică pierdere. Nu a fost uşor pe nisipul moale şi am pierdut 20 de minute la un moment dat când ne-am blocat. Cu toate acestea, acum suntem pe locul al doilea şi mai sunt zile până când Dakarul va ajunge la final.”

Cel mai bine clasat MINI ALL4 Racing la finalul etapei a zecea a fost #304 MINI ALL4 Racing al echipajului AXION X-raid Team format din Joan „Nani” Roma (Spania) şi Alex Haro (Spania), care a încheiat al patrulea. Acest rezultat a făcut ca Roma să urce pe poziţia a şaptea în clasamentul general.

Roma: „O zi cu adevărat pozitivă în ciuda faptului că a fost o etapă dificilă pentru toată lumea, inclusiv pentru noi – la început ne-am răsturnat, apoi am pierdut ştergătoarele de parbriz. Alex a făcut o treabă foarte bună, reuşind să ne menţină pe traseul principal şi departe de probleme, în timp ce eu am încercat să nu mai fac vreo greşeală. O zi dificilă, cu navigaţie grea, dar face parte din ceea ce înseamnă Dakar”.

O altă evoluţie consistentă a venit din partea echipajului format din Harry Hunt (Marea Britanie) şi Andreas Schulz (Germania). La capătul unei zile marcată de incidente în pluton, cei doi au dus X-raid Team MINI ALL4 Racing (#323) pe un onorabil loc al optulea la finalul etapei. Acesta a fost al doilea cel mai bine clasat MINI ALL4 Racing din această rundă şi a făcut ca Harry Hunt este acum pe locul al zecelea în clasamentul general.

„O zi foarte bună”, a spus Hunt, vizibil mulţumit. „Această etapă este renumită pentru faptul că este dificilă şi am abordat-o uşor şi relaxat. În primii trei kilometri l-am găsit pe Nani răsturnat pe o parte, aşa că ne-am oprit şi la-m ajutat să readucă maşina pe roţi. Apoi ne-am pierdut timp de 5-10 minute în căutarea unui punct de reper, dar cred că toată lumea a făcut-o. Mai târziu ne-am împotmolit, dar nu a durat mai mult de două minute până am scăpat. Pentru noi nu au fost nici un fel de drame reale.”

Mikko Hirvonen (Finlanda) şi navigatorul Michel Périn (Franţa) nu au avut cea mai bună zi a lor în Dakar şi totuşi au reuşit un rezultat incredibil. Nisipul foarte fin, aşa-numitul fesh-fesh, s-a dovedit a fi înşelător, lucru descoperit de echipajul AXION X-raid Team crew (#315) atunci când maşina lor MINI ALL4 Racing a rămas blocată. În cele din urmă, ei au reuşit să se elibereze şi să încheie etapa pe locul al 16-lea, astfel că se menţin pe poziţia a patra în ierarhia generală.

Hirvonen: „Am fost un pic pierduţi. Apoi, când ne-am regăsit ritmul, am descoperit că ne afundăm în nisip… un timp îndelungat într-un loc nepotrivit. După aceea am fost în regulă, fără mari probleme. Astăzi a fost o zi dificilă. Dar face parte din joc. Acum realizez cât de dificilă poate fi şi navigaţia…”

Erik van Loon (Olanda) şi Wouter Rosegaar (Olanda) erau cel mai bine clasat MINI ALL4 Racing privat la startul etapei a zecea, dar au pierdut acest statut imediat după startul în proba specială, atunci când Van Loon Racing (#306) MINI ALL4 Racing s-a răsturnat. Din fericire, Van Loon a reuşit să ajungă la sosire, pe locul al 43-lea. Acest rezultat face ca olandezul să coboare pe poziţia a 14-a la general.

Orlando Terranova (Argentina) şi navigatorul Bernardo „Ronnie” Graue (Argentina), echipaj al AXION X-raid Team (#310), a încheiat pe locul al 33-lea – cei doi se află pe poziţia a 15-a în clasamentul competiţiei.

Echipajul ORLEN Team (#327) format din Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) şi Andrei Rudnitski (Belarus) a continuat la un ritm constant din dorinţa de a nu pune în pericol clasarea în Top 20. Încheierea rundei pe locul al 26-lea le-a menţinut poziţia a 17-la în ierarhia generală.

Pe locul al 28-lea la linia de sosire s-a aflat echipajul MINI ALL4 Racing (#313) al echipajului Boris Garafulic (Chile) – Filipe Palmeiro (Portugalia). Adam Malysz (Polonia) şi navigatorul Xavier Panseri (Franţa), aflaţi în cockpitul MINI ALL4 Racing #325 (ORLEN Team), au continuat cursa de recuperare şi au încheiat ziua pe locul al 37.lea. La finalul zilei a ajuns şi tandemul #351 X-raid Team, Nazareno Lopez (Argentina) – Sergio Lafuente (Uruguay), clasat pe poziţia a 41-a.

Raliul Dakar 2016: ziua a 12-a, etapa 10, Belén – La Rioja. Clasamentul echipajelor MINI ALL 4 Racing:

Loc Pilot Navigator # Echipă Timp
2 Nasser Al-Attiyah (Qatar) Mathieu Baumel (Franţa) 300 AXION X-raid Team 33h44:59
+1h00:00
4 Mikko Hirvonen (Finlanda) Michel Périn (Franţa) 315 AXION X-raid Team 34h08:50
+1h23:51
7 Joan „Nani” Roma (Spania) Alex Haro (Spania) 304 AXION X-raid Team 34h35:24
+1h50:25
10 Harry Hunt (Marea Britanie) Andreas Schulz (Germania) 323 X-raid Team 35h13:40
+2h28:41
14 Erik van Loon (Olanda) Wouter Rosegaar (Olanda) 306 Van Loon Racing 37h37:16
+4h52:17
15 Orlando Terranova (Argentina) Bernardo “Ronnie” Graue (Argentina) 310 AXION X-raid Team 37h39:09
+4h54:10
17 Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) Andrei Rudnitski (Belarus) 327 ORLEN Team 38h06:06
+5h21:07
27 Boris Garafulic (Chile) Filipe Palmeiro (Portugalia) 313 X-raid Team 41h13:00
+8h28:01
54 Nazareno Lopez (Argentina) Sergio Lafuente (Uruguay) 351 X-raid Team 53h39:03
+20h54:04
55 Adam Malysz

(Polonia)

Xavier Panseri (Franţa) 325 ORLEN Team 59h32:16
+23h47:17
Sursa si imagini: comunicat transmis Autostiri.ro

Tags: , , , ,

Category: Prima pagina, Rally

Citește articolul precedent:
Noul BMW Seria 8 Cabriolet

BMW îşi continuă ofensiva de modele în segmentul de lux prin prezentarea automobilului sport decapotabil care explorează cele mai înalte...

Închide