spot_img

Premiile de Excelentă in Siguranța Rutieră: Comisia Europeană premiază inițiative din Grecia, Franța, Portugalia, România și Suedia

Comisia Europeana a organizat pentru prima data in Romania Premiile de Excelenta in Siguranta Rutiera, din cadrul proiectului Carta Europeana a Sigurantei Rutiere.

Printre cei cinci castigatori s-a aflat si Romania, prin aplicatia « Plimba Ursul » inregistrata de Automobil Clubul Roman (ACR).

Aceste premii recunosc angajamentele față de siguranța rutieră, care au avut un impact semnificativ asupra salvării vieților pe drumurile europene.

Premiile au mers în acest an către
• Heracles Group of Companies, membru al LafargeHolcim (Grecia),
• Municipalitatea Martigues (Franța),
• CTT Correios de Portugal (Operator Servicii Postale Portugalia),
• Automobil Clubul Român
• Swedish Abstaining Motorists’ Association (Suedia).

Pentru al doilea an consecutiv, a fost acordat un premiu special dedicat lui Jacques Barrot, fost comisar european pentru transport și susținător ferm al siguranței rutiere. Câștigătorul a fost selectat de publicul prezent la ceremonie dintre cei cinci câștigători. Acesta este Automobil Clubul Roman (ACR) pentru aplicatia ‘Plimba Ursul’ care își propune să transforme șoferii neglijenți în soferi responsabili cu ajutorul pasagerilor lor juniori.

Presedintele ACR Constantin Niculescu a primit premiul inmanat de Matthew BALDWIN, Director General Adjunct Mobilitate si Transport (DG MOVE) din Comisia Europeana.

Mesajul Violetei Bulc transmis pentru acest eveniment a fost: „În timp ce siguranța rutieră este obiectivul nostru comun, actorii naționali și locali sunt cei mai în măsură să elaboreze soluții pentru a răspunde provocărilor la nivel național și local legate de siguranța rutieră, prin măsuri inovatoare, prin măsuri mai dure împotriva șoferilor periculoși, printr-o mai buna educare si constientizare.
Premiile de excelență în siguranța rutiera sunt o ocazie unică de a recompensa cele mai bune practici, de a recunoaște munca grea pe care o faceți zilnic și de a crește gradul de conștientizare cu privire la acest mare proiect din Europa”.

Statisticile anuale privind siguranța rutieră, publicate recent de Comisia Europeană, au arătat că după doi ani de stagnare, 2016 a adus o evoluție pozitivă prin reducerea cu 2% a numărului de decese rutiere pe drumurile comunitare față de anul precedent. Chiar dacă drumurile europene rămân cele mai sigure din lume, 25 500 de persoane își pierd anual viața în urma accidentelor rutiere și aproximativ 135 000 de persoane suferă răni grave.

Există trei arii principale în care există încă mult spațiu pentru îmbunătățire: educație, aplicarea legii și utilizarea noilor tehnologii în găsirea de noi soluții la problemele existente. Comisia a evaluat pe această bază bunele practici înregistrate în cadrul competiției și a recompensat acele practici care oferă cele mai eficiente și inovatoare soluții pentru rezultate mai bune în materie de siguranță rutieră.

Premiile sunt parte din proiectul Carta Europeana a Siguranței Rutiere, lansată de Comisie în 2004, cea mai mare platformă a societății civile pentru siguranța rutieră din Europa. Astăzi include peste 3 400 de semnatari, majoritatea cu planuri concrete de acțiune în domeniul siguranței rutiere.

Faceți cunoștință cu câștigătorii Premiilor de Excelență în Siguranței Rutiera 2017

– Heracles Group of Companies, membru al LafargeHolcim (Grecia): Proiectul educațional „Good Driver” este un program de responsabilitatea socială corporativă de succes, conceput special pentru șoferii profesioniști de vehicule grele și autobuze. Inițiativa vizează îmbunătățirea comportamentului conducătorilor auto și încurajarea acestora de a fi personal responsabili pentru siguranță lor printr-o campanie interactivă.

Inițiativa a fost recompensată pentru abordarea educațională inovatoare: ea ajunge la grupul țintă într-un mod simplu și distractiv; Este disponibil pentru conducătorii profesioniști, indiferent de locația lor datorită unei platforme digitale; Rezultatele sunt măsurabile în toate etapele; Iar raportarea live permite acțiuni corective.
http://www.kalosodigos.gr

– Municipalitatea Martigues (Franta): Campania „Codul străzilor pentru persoanele în vârstă” a municipalității Martigues urmărește să sensibilizeze persoanele în vârstă cu privire la riscurile pe care le au pe drum. Obiectivul general este reducerea numărului de decese și accidente rutiere care afectează utilizatorii de drumuri în vârstă. În paralel, inițiativa urmărește colectarea de statistici și informații privind scenariile de accidente specifice utilizatorilor de drumuri în vârstă, sensibilizarea cu privire la limitele fiziologice și influența substanțelor psihotrope și reînnoirea cunoștințelor acestora privind regulile de circulație.

Proiectul a fost recompensat pentru îmbunătățirea siguranței unui grup extrem de vulnerabil de utilizatori de drumuri: vârstnicii din traficul rutier. Un merit suplimentar al acestui program educațional cuprinzător este de a combina preocupările privind siguranța rutieră cu mobilitatea durabilă, îmbunătățind în același timp calitatea vieții comunității vizate. www.ville-martigues.fr

– CTT Correios de Portugal (Portugal): Aceasta companie de stat este un operator poștal cu o flotă de vehicule de mare și mii de șoferi, care a introdus un program cuprinzător de siguranță rutieră pentru a crește gradul de conștientizare a riscurilor privind drumurile și pentru a ajuta la evitarea acestora. Programul acoperă un număr mare de aspecte, de la siguranța vehiculelor, recrutarea și instruirea conducătorilor auto, precum și investigațiile privind accidentele.

CTT Correios de Portugal a fost răsplătită pentru natura și eficacitatea programului său preventiv de siguranță rutieră, care acoperă toate domeniile cheie în care impactul poate fi maximizat pentru rezultate mai bune. Inițiativa acordă o atenție deosebită utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, în principal bicicliști și motocicliști. Acesta implică un număr mare de participanți, de peste 2 500, și poate fi extins în afara companiei.
www.ctt.pt

Automobil Clubul Român (Romania): Proiectul „Plimba Ursul” își propune să transforme șoferii neglijenți în soferi responsabili cu ajutorul pasagerilor lor juniori. Aplicația inovatoare „Junior Co-Pilot Game” folosește tehnologia GPS complet sincronizată cu mașina. Ea trimite avertismente tinerilor jucători atunci când părintele lor accelerează peste limitele legale. Dacă viteza nu este adaptată, jucătorul poate pierde puncte sau se termină jocul. Aplicația include semne și reguli rutiere pentru copii, transformând această aplicație într-un real instrument educațional.

Jocul Plimba Ursul a fost recompensat pentru natura sa extrem de inovatoare, folosind aplicația mobilă în educația copilului în domeniul siguranței rutiere. Proiectul educă copiii cu privire la siguranța rutieră transformându-i în pasageri activi, si in acelasi timp previne depășirea vitezei și sporește atenția șoferilor. Natura distraciva a activităților sporește eficiența programului.
www.plimba-ursul.ro

Motorförarnas Helnykterhetsförbund (Suedia): Asociația suedeză Abstaining Motorists Association are o viziune: nimeni nu ar trebui să moară din cauza conducerii în stare de ebrietate. Statisticile arată că rata de conducere în stare de ebrietate în jurul porturilor este de trei ori mai mare decât media națională. Prin urmare, bazându-se pe o nouă tehnologie, proiectul urmărește să împiedice șoferii beți să părăsească porturile. Pe lângă punctele de control, un centru de control al traficului oferă asistență la distanță șoferilor și alertează poliția, vama sau Garda de Coastă atunci când un șofer beat a fost oprit în testul sobrietate automat (Alco Gates).

Inițiativa Asociației Suedeza Abstaining Motorists a fost recompensată pentru practica sa inovatoare în materie de punere în aplicare, indispensabila pentru orice politică de siguranță rutieră de succes. Testele de sobrietate în trafic fac parte din activitatea de siguranță rutieră, însă numărul de teste de sobrietate efectuate de poliție în trafic tinde să scadă în fiecare an. Alco Gates poate ajuta poliția să devină mai eficientă fără a necesita suplimentari de personal majore.
www.mhf.se

European Road Safety Charter – www.erscharter.eu

Misiunea noastră

Carta Europeană a Siguranței Rutiere, o inițiativă a Comisiei Europene, este cea mai mare platformă aparținând societății civile dedicate siguranței rutiere. Până în acest moment, peste 3.400 de entități publice și private  și-au exprimat angajamentul față de Cartă și au inițiat acțiuni și inițiative ce-i vizează pe membrii acestora, pe angajați și restul societății civile.

Aceste acțiuni au consolidat cultura siguranței rutiere în Europa, a îmbunătățit cultura generală despre cauzele accidentelor și au ajutat la crearea de măsuri preventive și soluții.

Printre membrii acestei comunități diverse organizate în jurul Cartei se numără: companii, asociații, autorități locale, instituții de cercetare, universități și școli. Tuturor acestor entități li s-a oferit o recunoaștere sinceră, iar acțiunile lor au fost făcute vizibile la nivel public pe site-ul nostru, ajutându-i astfel pe alții să învețe și se simtă inspirați.

Carta urmărește în special să: 

  • încurajeze și să sprijine asociațiile europene, școlile, universitățile, companiile de toate tipurile și mărimile, precum și autoritățile locale să ia măsuri pentru siguranța rutieră în Europa;
  • confirme contribuțiile societății civile la siguranța rutieră;
  • faciliteze pentru membrii societății civile dobândirea și distribuirea cunoștințelor privind aspectele ce țin de siguranța rutieră în Uniunea Europeană;
  • faciliteze un dialog real pentru transferul experiențelor și practicilor privind siguranța rutieră la toate nivelurile de guvernare în Uniunea Europeană.

Împreună, am jucat un rol semnificativ în efortul pan-european de a face mai sigure drumurile noastre. Misiunea Cartei Europene a Siguranței Rutiere este, în prezent, aceea de a încuraja mai departe, de a stimula și de a mări această comunitate, viziunea supremă fiind  de a reduce numărul de accidente rutiere până în 2020.

Sursa si imagini: comunicat remis Autostiri.ro

Related Articles

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,288FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri