spot_img

Mureșan preia conducerea clasamentului Cupa DACIA

Ultima etapă de macadam a sezonului a atras la start un număr impresionant de 17 echipaje care au alergat românește în Cupa DACIA pe probele de la Raliul Iașului, pe 7 și 8 septembrie. Zece debutanți, dintre care trei nou-veniți, au avut ocazia să își dezvolte aptitudinile pe această suprafață de concurs spectaculoasă, în timp ce juniorii Zaharia, Mureșan și Mitre au demonstrat performanțele modelului Sandero în lupta pentru podiumul competiției monomarcă, dar și în clasa 9.

Dacă ar fi fost să facem pronosticuri după primele trei probe de la Raliul Iașului 2018, o victorie categorică a echipajului Mihnea Mureșan/Marcus Andreoiu nu ar fi fost prima alegere. Totuși, un avans de 30 de secunde câștigat pe a doua trecere pe PS Mărdârjac, cea mai lungă probă a raliului, apoi bine gestionat de-a lungul concursului l-a ajutat să își îndeplinească obiectivul: revenirea în vârful clasamentului provizoriu și șansa de a păstra această poziție la final de an.

Localnicii Dan Zaharia/Dan Plugaru au încins spiritele la vârf cu o victorie pe prima probă a raliului și, chiar dacă nu mai au o miză pentru finalul de sezon datorită neparticipării, s-au luptat pentru primul loc la raliul de casă. După un început promițător cu o victorie pe prima trecere pe PS Mădârjac, echipajul Andrei Mitre/Horațiu Baltador nu a mai reușit să repete victoria în restul raliului, dar păreau să își fi consolidat locul II general cu un avans de aproape 50 de secunde în fața lui Zaharia. Problemele tehnice apărute pe power stage i-au întârziat însă cu aproape 2 minute, inversând la final locul cu tinerii ieșeni pe podiumul raliului.

După un sezon în care au dus la limită “bătrânul” Logan, echipajul Dragoș Popa/Sorin Colceriu au avut ghinion la Iași unde au încheiat cu un abandon, astfel că au pierdut poziția de lideri ai clasamentului provizoriu.

Primii trei din clasamentul provizoriu sunt astfel Mureșan, Mitre și Popa, însă ordinea în care aceștia vor urca pe podiumul de la finalul celei de-a 12-a ediție a Cupei DACIA se va decide pe asfaltul de la Raliul Sibiului. Se anunță cu siguranță o etapă tensionată, în care strategia va fi ritmul constant și evitarea cu orice preț a abandonului, singurul care ar putea schimba ordinea actuală la vârf.

 “Odata cu editia din acest an a Raliului Iasului am reusit sa obtinem si prima victorie aici si in acest fel preluam pozitia de lideri in clasamentul general al Cupei Dacia. Nu a fost un raliu lipsit de evenimente, insa cu putin noroc am ajuns cu bine la finalul probabil celor mai dificile probe din CNR. Sunt multumit cu ritmul avut incepand cu cea de-a treia proba speciala.

De la startul acestei probe comunicarea dintre mine si Marcus a mers foarte bine si am ajuns sa ducem Sandero-ul aproape constant la limita, cateodata chiar si peste. Cu siguranta exista loc de imbunatatiri si voi face tot posibilul pentru a realiza acest lucru. Le multumesc tuturor celor care ne-au sustinut, in special familiei mele, spectatorilor, echipei Napoca Rally Academy si partenerilor nostri: Banca Transilvania, OMV MaxxMotion, DeLonghi, Auto Flux, Vitrerom si Eximtur,” ne-a spus Mihnea Mureșan.

În ceea ce privește clasamentul debutanților, localnicii Bogdan Gheorghiu/Robert Radu s-au impus cu victorii la categoria lor pe 8 din cele 10 probe, terminând raliul cu un avans de 3 minute și jumătate în fața rivalilor Eugen Caragui/Robert Fus, care au ocupat locul II la această etapă. Punctele astfel acumulate nu sunt însă suficiente pentru a-i readuce pe ieșeni în vârful clasamentului provizoriu al debutanților Cupa DACIA, iar cele 7 puncte diferență vor fi greu de recuperat la Sibiu, ținând cont și de avantajul performanței în cazul modelului Sandero pilotat de Caragui.

Surpriza raliului a fost tânărul Andrei Păun care, împreună cu copilotul Miță Lăzărescu, a reușit cel mai bun rezultat de până acum și totodată prima clasare pe podium, pe locul III la debutanți Cupa DACIA. Dan Albuț/Cristian Bala au reconfirmat afinitatea pentru macadam, terminând raliul pe locul 4 la o diferență nu foarte mare de timp. Ramona Rusu nu a reușit să își găsească ritmul și a terminat raliul pe locul 6 la debutanți, ceea ce o poziționează la doar 1 punct în spatele lui Albuț în clasamentul provizoriu. Unul dintre aceste două echipaje va ocupa ultima treaptă a podiumului debutanților la finalul acestui an, așadar vom putea urmări o luptă interesantă la Raliul Sibiului.

Până anul viitor ne luăm rămas bun de la praful și plutirea macadamului, iar acum toate forțele se îndreaptă către pregătirea mașinilor pentru asfalt. Ca în aproape fiecare final de an, ultima etapă a sezonului va decide clasamentele Cupei DACIA, ceea ce înseamnă că nu anvelopele, nu viteza și nici materialul de concurs, ci un mental puternic va fi principalul atu al echipajelor care vor avea de gestionat presiunea punctajelor.

Ultima etapă a Cupei DACIA 2018 este Raliul Sibiului, care se va desfășura pe asfalt în perioada 4-7 octombrie și va decide clasamentele de final de an.

În 2018 Cupa DACIA este susținută de RCI Leasing, Viarom și Mival Class reparator Renault. Partenerii tehnici care mențin buna desfășurare a competiției monomarcă sunt Oreca – principalul furnizor al kit-ului Sandero, Pilot – producător de accesorii auto, Hankook – anvelope de competiții. Partener media este Radio România Actualități, care va relata evoluția echipajelor de-a lungul sezonului, iar după fiecare raliu piloți și copiloți care aleargă românește își vor împărtăși direct din studio experiențele din mașinile de curse.

Clasamentul general Cupa DACIA 2018 înainte de ultima etapă:

  1. Mureșan/M. Andreoiu 144p
  2. Mitre/H. Baltador 133p
  3. Popa/S. Colceriu 125p
  4. Gheorghiu/R. Radu 91p
  5. Caragui/R. Fus 89p (Sandero)
  6. Oprea/D. Hațegan 66p (Sandero)
  7. Costea/R. Maior 57p
  8. Albuț/C. Bala 53p
  9. Rusu/S. Crișan 51p (Sandero)
  10. Melczer/E. Sipos 46p
  11. Procopiu/ M. Stanciu 43.9p
  12. Zaharia/D. Plugaru 30p
  13. Luca/A. Luca 28.5p
  14. Păun/M. Lăzărescu 27p
  15. Pîrvan/D. Mândruț 4.8p
  16. Popescu/A. Tămășescu 4.7p
  17. Dumitrescu/M. Vieriu 4.6p
  18. Rusciuga/C. Vârban 0p

*Se acordă 4p bonus pentru participare

Credit foto: RallyZoom.ro

Sursa: comunicat remis Autostiri.ro

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,302FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,430AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri