spot_img

Iulia Berea şi Andrei Berea, campionii clasei KID Honda şi PUFO prezenţi în sezonul 2018 – Campionatul Naţional de Karting

Suntem într-o competiţie continuă cu noi, cu cei de lângă noi, cu destinul, cu provocările cotidiene sau cu cele dintr-o competiţie. Cursele rămân o pasiune pentru fiecare dintre noi, mai ales atunci când eşti părinte şi ai doi copii  pe pistă. De pe margine, din tribună sau dintr-un kart, trăim în felul nostru, cu emoţii, cu bucurii sau dureri, fiecare tur de circuit.

Biologic, copilăria are limitele ei, însă când vezi prin sufletul şi ochii copiilor tăi pista de karting, redevii pentru câteva clipe copil.

Sportiv, mecanic, pilot, părinte, Alex Berea rămâne în zona motorsportului prin AB Motorsport, marcă înregistrată a sportivului, dar şi prin cei doi copii, Campioni Naţionali la karting. Alex a debutat în anul 2000, pilot în Raliul României în echipaj cu Dragoş Tănase. Anul următor a făcut un sezon complet de viteză în coastă. În 2003 a terminat pe locul 3 la grupa H clasa 12 în compania lui Dodo Toma şi Paul Andronic. Pe lângă cursele de viteză în coastă, Alex a mai participat şi în cursele din Campionatul Naţional de Autoslalom unde a reuşit la finalul sezonului 2013 un loc 3 în clasamentul general.

În 2015 Alex a intrat în lumea curselor de karting oferind asistenţa tehnică. Ulterior virusul marilor campioni l-a determinat să-şi aducă copii pe pistă.

În 2016, Iulia Berea şi Andrei Berea şi-au făcut debutul în karting pe circuitul AmcKart. Aparent, de pe margine, să rulezi într-un kart pare foarte uşor însă datele sunt destul de complexe.

Iată ce ne-a declarat Alex Berea:

„Iniţial, Iulia a urcat în kart după ce a fost păcălită cu o îngheţată. Atunci nu a fost entuziasmată. A făcut două ture şi s-a oprit. Ulterior, după o oră şi douăzeci de minute, cu chiu cu vai, greu am reuşit să o dau jos din kart, s-a îndrăgostit de el.

Andrei însă s-a lipit de kart de la primul tur, chiar dacă atunci când nu este în el se joacă, aleargă, se bucură de fiecare moment petrecut cu prietenii.

Sezonul 2017 a fost unul fierbinte. Am reuşit să fac cu copii doar trei antrenamente extrasezon, din care unul l-am ratat, kartul lui Andrei stricându-se. Din păcate nu am reuşit să-i antrenez pe copii nici între etape. Andrei a început să înţeleagă ce se întâmplă pe pistă după primele trei etape ale campionatului. Unul dintre cele mai importante momente sportive a fost la Prejmer Circuit unde Andrei a reuşit să coboare de cinci ori sub 1’08” la PUFO. Acest aspect mi-a întărit convingerea că băiatul a înţeles şi ştie ce trebuie să facă într-o cursă.

Kartingul este un sport foarte frumos care necesită resurse logistice şi financiare. Iulia a reuşit să facă un sezon complet cu un set de anvelope. În schimb Andrei a participat la primele două etape cu seturi de cauciucuri folosite. După am fost nevoit să cumpăr un set nou pentru fiecare etapă, Andrei a început să meargă bine şi tare. Acest aspect m-a determinat să-i spun mereu că îmi doresc să ruleze în siguranţă, să nu rişte nimic. Nu mi-a plăcut să pun presiune pe copii. În schimb, mecanicul nostru a reuşit mereu să echilibreze kartul potrivit nevoilor impuse de cursă, de stilul de condus al copiilor şi le spunea mereu <<Mergeţi tare! Kartul este bun.>>. La fiecare etapă am preferat să nu stau pe marginea pistei, nu am pus nicio clipă presiune pe copii mei, dar am trăit intens fiecare tură şi m-am bucurat la finalul fiecărei etape să văd cum transpiraţia le strălucea în ochişori. Paradoxal, deşi sunt pilot, nu am fost interesat de karting până nu am înţeles cu adevărat că este o ramură sportivă care slefuieşte şi formează caractere.

Cursele îţi rezervă multe surprize. Nu am înţeles de ce Iulia, la un moment dat, ne spunea că nu-i merge kartul, că nu are putere. Într-un final am găsit supapa de evacuare blocată.

Penultima etapă din campionat Andrei a rulat cu motorul de antrenament, furnizorul de motoare nereuşind să ne trimită de la revizie motorul de curse. La un moment dat s-a stricat şi motorul de antrenament. Soluţia salvatoare a venit de la tatăl lui Octav Costache, coleg de echipă care ne-a oferit motorul lor de antrenament.

Ultima etapă a fost foarte disputată. După un parcurs foarte bun în prefinală, în finală Andrei a reuşit să ajungă de pe locul trei pe locul doi şi doar trei puncte îl despărţeau de titlul de campion. Din păcate a fost angrenat într-o coliziune de ocupantul locului unu şi a ajuns pe ultima poziţie. A reluat cursa şi a reuşit timpi foarte buni, a mai fost angrenat într-o coliziune şi-a revenit şi a terminat cursa pe locul trei. Au urmat contestaţiile făcute împotriva lui Andrei, însă totul s-a terminat cu bine pentru noi. Am fost corecţi şi am terminat campionatul neaşteptat de bine. Iulia Berea (7 ani) este campioană la Clasa KID Honda şi Andrei Berea (9 ani) este campionul Clasei PUFO. Revin cu copii în Campionatul Naţional de Karting 2018, iar dacă cineva doreşte să susţină performanţa în calitate de sponsor, partener, îl primim cu drag. Vă mulţumesc!”

Imagini din arhiva lui Alex Berea

Articolul precedent
Articolul următor

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- FII CALM LA VOLAN -
15,301FaniÎmi place
703CititoriConectați-vă
1,430AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole

- Partener Danny Ungur Racing -
- Brașov Amanet Auto-spot_img

Parteneri Autostiri