Claudiu Barbu: ‘Sponsorii din sportul romanesc…’

| 23 februarie 2018 | 1 Comment

Claudiu Barbu este unul dintre sportivii care poarta tricolorul romanesc in suflet, pe podium, la startul fiecarei competitii nationale sau internationale, printre dunele din desert la temperaturi extreme in Africa sau prin padurile troienite din Rusia. Un om, un tata, un sportiv a carui pasiune pentru rally raid a plecat de la doua roti, la UTV si a ajuns la patru roti.

La prima participare la Africa Eco Race 2018, echipajul Claudiu Barbu si Paul Spiridon s-a clasat locul 8 la Clasa T3/SSV și locul 39 la General Auto (T1, T2, T3/SSV, Camioane). Un rezultat de exceptie intr-o competitie a extremelor.

La Baja Northern Forest 2018 echipajul romanesc s-a clasat pe locul IV la Clasa T2.2 la prima participare in Rusia si la prima cursa cu o masina din clasa mentionata.

Din pacate efortul echipei Transcarpatic Rally Raid este sustinut doar de Reinvent Consulting – Sponsor Principal si BestRide.ro – Sponsor Partener.

Am sa va invit sa cititi gandurile unui om dedicat profesiei dar si rally raid-ului. Un manifest pentru sportul romanesc, pentru schimbarea mentalitatii, pentru promovarea si sustinerea tuturor celor care duc drapelul Romaniei:

„Sponsorii din sportul romanesc…

… aproape absenti in primele trepte de evolutie ale unui sportiv, indiferent de ramura. Si, din pacate, nu doar atunci!

In schimb, intriga se manifesta in fiecare dintre noi, cand vedem o postare prin care un sportiv „implora” pentru un sprijin financiar care sa-i permita sa-si transpuna pasiunea si ambitiile: il incurajam, ii dam sfaturi, ii injuram pe cei „mari” care nu ajuta, gasim vinovati in forurile de organizare – like-urile curg, aproape de un record personal.

In cele din urma, mai mult prin insistenta decat din necesitatea unui impact vizual imediat, apar si primele rezultate – un brand ia decizia sa sustina un sportiv. Evenimentul este imediat „mediatizat” pe canalul personal, insa parca invidia ii loveste pe toti cei care anterior criticau sistemul, si deodata un simplu like se transforma intr-o moneda de schimb, la un curs inaccesibil sportivului. Like-urile, de aceasta data, se scurg spre un alt record – unul negativ, care poate naste un sentiment aparent de dubiu in relatia dintre sponsor si sponsorizat.

Cunosc multi sportivi talentati, mai ales din domeniul moto, ce-si pierd din energie in efortul de a gasi pe cineva care sa ii sustina. Evident ca si acest capitol, al cautarii banilor, face parte din testarea pe care fiecare trebuie sa o parcurga, dar parca la noi, la romani, acest capitol este un veritabil roman, uneori cu mai multe volume.

In ceea ce ma priveste, probabil ca nu ar trebui sa ma plang de resurse financiare, insa este al naibii de greu sa faci fata singur, la inceput, in drumul spre primele rezultate. Costurile sunt enorme, iar compromisurile devin regula.

In Polonia, nu exista benzinarie in jurul careia sa nu gasesti un banner cu un sportiv national. Etape de rally-raid, cu zeci de marci printre sute de concurenti, in care ruleaza 11 Dustere, toate… Renault. Nici una cu marca Dacia, desi sunt fabricate pe langa Pitesti. In Romania, nici un Duster din CNRR nu are parte de un sponsor oficial. Cei de la Uzina nici macar nu stiu la ce teste de anduranta este supusa masina prin Carpatii nostri, pe costurile exclusive ale participantilor. Nu stiu, sau poate doar se prefac; este mai ieftin.

Probabil exista o vina si de-o parte, si de cealalta. Noi nu apreciem, ei nu-si arata interesul. Haideti sa incepem sa-i apreciem pe cei care fac un efort, mai mic sau mai mare, si au curajul de a sustine performanta si in sportul romanesc, chiar daca rezultatele nu au inceput inca sa apara cu adevarat.

Astazi, ar trebui sa incepem cu aprecieri, fara nici o moneda de schimb, cu cei de la BestRide.ro, cu Ciprian Berchez si Ana Maria Berchez, care au sponsorizat echipa Transcarpatic Rally Team cu echipamente de off-road pentru a ne face parcursul mai usor in etapele ce urmeaza sa le avem in Dubai, Abu-Dhabi si Qatar, unde la asistenta ni se va alatura si Mihai Ban, pe parcursul lunilor martie si aprilie; acolo unde, speram sa ducem drapelul Romaniei si sa luam startul.

Multumim, BestRide.ro!

Claudiu Barbu – Transcarpatic Rally Team”

Video: YouTube

Imagini preluate de pe pagina sportivului


Tags: , , , ,

Category: Prima pagina, Special

Citește articolul precedent:
Macchina nuova per una nuova gara in salita…

Catalin-Cedric Ghigea s-a impus in fata lui Doru Alexandrescu, ce a pilotat un VW Golf GTI, in timp ce timul...

Închide